Abou Jahjah weet nog niet of Hamas-aanval misdaad tegen menselijkheid was

Dyab Abou Jahjah. Photonews

Uncategorized

Oorlog in Oekraïne: Wagners laatste opera?

Paul Bäumer

Er is veel geschreven over het grootschalige veiligheidslek in de VS. Onder andere cruciale informatie over de Amerikaanse steun aan Oekraïne circuleerde gewoon op het internet. Maar een ander aspect van die gelekte documenten kreeg veel minder aandacht: de informatie over twee pogingen van de Wagner-groep om een pro-Russische rebellie te ontketenen in Moldavië, dat ingeklemd ligt tussen Roemenië en Oekraïne.

Bovendien hebben de Russen in Transnistrië, een langgerekt stuk van Moldavië tussen de Dnjester en de grens met Oekraïne, een pro-Russisch schurkenstaatje opgericht, waar een ‘vredesmacht’ van zo’n 1.000 Russische militairen is gestationeerd. Uit de gelekte dossiers blijkt dat de Wagners betrokken waren bij het aanstoken van protestacties in Moldavië, in de hoop daarmee de prowesterse regering te destabiliseren en overal chaos te veroorzaken.

In het voor de Russen optimale scenario zouden de Russische troepen dan vanuit Transnistrië als ‘vredestichters’ tussenbeide kunnen komen. Meer dan 150 mensen hadden daarvoor in Turkije (!) ‘protest training’ gekregen. Die omvatte onder andere lessen in het opstarten van protestacties, hoe te reageren als de politiediensten tussenbeide kwamen, hoe men zich tijdens een arrestatie moest gedragen en hoe tijdens een verhoor. Kortom, voor het ontketenen van een Russische versie van de Black Lives Matter- chaos die in 2020 de VS overspoelde.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Geschiedenis, opinie of andere? Bij Paul Bäumer zit u aan het juiste adres, behalve als het gaat om een politiek correcte mening.

Plaats een reactie

Delen