Enthousiaste fans vieren de introductie van plantaardige 'fried chicken' in een KFC-restaurant. Foto Twitter

Enthousiaste fans vieren de introductie van plantaardige 'fried chicken' in een KFC-restaurant. Foto Twitter

Uncategorized

Van Grieken tegen de Moor: “U bent de staatssecretaris van Meer Asiel en Meer Immigratie”

Simon Segers

In een dubbelinterview met Het Laatste Nieuws spraken Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) over het Belgische asielbeleid.

Van Grieken pleit voor een model zoals in Denemarken waarbij asielzoekers hun vermogen moeten afstaan in afwachting van de verwerking van de procedure. Enkel zij die erkend worden krijgen dat geld dan ook terug. Hiermee kan de staat niet alleen de kosten dekken, maar ook gelukszoekers afschrikken. “Nog maar 17 mensen zijn tegen de lamp gelopen, maar het aantal asielaanvragen is daar drastisch afgenomen. Ziedaar de oplossing!”, redeneerde de Vlaams Belang-voorzitter. De Moor wees hem er op dat die 17 mensen ook de enige zijn waarop dat systeem beproefd is geweest.

De staatssecretaris is echter wel akkoord dat de opvangcentra overbelast worden, maar zij ziet eerder oplossingen in een vernieuwd Europees model. “Met veel sterkere Europese buitengrenzen en controles aan die grenzen, met procedures om mensen die geen kans maken op erkenning meteen duidelijkheid te geven en ook meteen terug te sturen”, sprak ze.

Brexit

Voor de Vlaams Belang-voorzitter vormt de EU eerder een hindernis voor efficiënte grensbewaking. “Het probleem is dat landen die eerder maatregelen namen, zoals Italië onder Matteo Salvini of Polen en Hongarije van de EU een tik op de vingers of zelfs een proces kregen”, stelde hij. De Moor is het daar ten gronde mee oneens. “Weet u welk land ook dacht dat de EU een hinderpaal was? Groot-Brittannië. De Brexit had als grote slogan ‘taking back control’. Ze hebben nog nooit zo weinig controle gehad over migratie. Zij betalen zich blauw aan Rwanda, waar ze zogezegd asielzoekers naartoe gaan brengen, maar waar nog niemand zit. De komende jaren gaan ze miljoenen betalen aan Frankrijk voor grensbeheer.”

Terugkeerbeleid

Ondanks de recordcijfers betreffende het aantal asielaanvragen, blijft de terugkeer van de uitgeprocedeerde asielzoekers achterophinken. “U bent niet de staatssecretaris van Asiel en Migratie. U bent de staatssecretaris van Meer Asiel en Meer Immigratie”, verwijt Van Grieken haar. De Moor wil naar eigen zeggen een strenger beleid voeren, hoewel de geopolitieke situatie dat volgens haar bemoeilijkt. De Vlaams Belang-politicus liet de kans echter niet liggen om te benadrukken dat linkse partijen er electoraal belang bij hebben om migratie verder te stimuleren.

“De visie op migratie verschilt”, reageerde de Moor. “Maar ik denk dat we meneer Van Grieken toch verrast hebben met de asieldeal die we gesloten hebben in deze coalitie. Maandenlang hoorde ik: misbruiken via gezinshereniging aanpakken? Dat zal niet lukken! Geen deal. Nu is er wel één.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

4 gedachten over “Van Grieken tegen de Moor: “U bent de staatssecretaris van Meer Asiel en Meer Immigratie””

  1. Nicole De Moor: meer economische asiel, meer illegale immigratie leidt tot meer criminaliteit. Heeft ze misschien banden met de asielmaffia? Kan bijna niet anders. Haar nefast onveranwoord beleid vormt een bedreiging voor de veiligheid van de staat en haar gemeenschappen. Profileert zich als de publieke vijandr nr 1.

  2. Ten eerste is de moor niet verkozen geweest en ten tweede, nu zegt ze wel dat ze een deal heeft maar dat is een scheet in een fles. We hebben een massamoordenaar (400 doden) toegelaten en zo zijn er nog velen, de moor importeert de haat.

  3. De Moor danst wanhopig naar de pijpen van Sammi Mehdi, die andere tsjeef-mislukkeling!
    Ze graaft haar eigen ondergang maar beseft het niet wegens haar oneindige pretentie en welweterij. Heer, verlos ons can dat scharminkel! Amen.

Plaats een reactie

Delen