Vlaanderen verantwoordelijk voor 80 procent van Belgische export

Havenhuis van Antwerpen. Shutterstock

Uncategorized

Vlaanderen verantwoordelijk voor 80 procent van Belgische export

Wannes Neukermans

We blikken even terug op de heisa die vorige week ontstaan was in de Kamercommissie Defensie, omdat N-VA-parlementslid Peter Buysrogge de Noordzeehavens de ‘Vlaamse havens’ noemde. “Flamingant”, volgens MR en PS. Volgens de wet zijn de havens gewoon Vlaams. En dragen ze enorm bij tot de Belgische – of Vlaamse? – economie. Mede dankzij de haven exporteert het Vlaams Gewest ter waarde van ruim vier keer meer goederen en diensten dan het Waals Gewest.

De twee belangrijkse economische clusters in België zijn de luchthaven van Zaventem en de Noordzeehavens. Die zorgen ervoor dat het Vlaams Gewest goed is voor een totaaluitvoer van ruim 257 miljard euro. Het Waals Gewest exporteerde in hetzelfde jaar voor 58,8 miljard euro aan goederen en diensten. (Cijfers uit 2020, toen corona nog niet volledig weg was.)

Ook zonder Wallonië topexport

België is het vierde belangrijkste exportland van de Europese Unie – en Vlaanderen daar voor het grootste deel verantwoordelijk voor. Uit nieuwe cijfers van Flanders Investment and Trade (FIT) blijkt dat Vlaanderen vorig jaar voor maar liefst 479,7 miljard aan goederen en diensten heeft geëxporteerd. Het grootste deel daarvan komt uit de chemische sector – gelegen in de Vlaamse havens. Daarmee was het Vlaams Gewest goed voor 79 procent van de Belgische goederenuitvoer.

Het Waals Gewest voerde in 2022 voor 111,2 miljard euro aan goederen en diensten uit. Het Brussels Gewest voor 13,4 miljard euro. Zonder het Waals (en Brussels) Gewest zou Vlaanderen nog steeds het vijfde belangrijkste exportland van de EU blijven, na Duitsland, Nederland, Italië en Frankrijk.

Lees ook:

https://palnws.be/2023/05/vlaamse-havens-zetten-kwaad-bloed-bij-ps-en-mr-in-commissie-defensie/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Vlaanderen verantwoordelijk voor 80 procent van Belgische export”

Plaats een reactie

Delen