Vraag van de week: Bent u een voorstander van verplichte kinderopvang?

Conner Rousseau. Photo News en Shutterstock

Binnenland politiek

Vraag van de week: Bent u een voorstander van verplichte kinderopvang?

Anton Schelfaut

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau wil elk kind 130 dagen gratis kinderopvang aanbieden. Als blijkt dat onvoldoende ouders op het voorstel ingaan, wil Vooruit een verplichting opleggen. Rousseau denkt evenwel dat het zo ver niet zal komen. Bent u voorstander van een verplichting om kinderen naar de crèche te sturen?

In juni houdt Vooruit een congres in Plopsaland. In de aanloop daarnaartoe lanceerde voorzitter Conner Rousseau alvast enkele opmerkelijke voorstellen. Zo wil hij ouders 130 dagen gratis kinderopvang aanbieden. Hiermee hoopt hij hen voldoende te stimuleren om hun kind vrijwillig aan de kinderopvang af te staan. Mochten ze toch nog enig voorbehoud hebben, heeft Rousseau een stok achter de deur. “We moeten durven doorpakken”, klonk het op 4 mei in De Ochtend op Radio 1. In de congresteksten van Vooruit wordt duidelijk wat daarmee bedoeld wordt. Ouders zullen immers op het voorstel moeten ingaan.

Staatseigendom

Aan de reacties van politici en experten te horen, is niet iedereen onverdeeld gelukkig met dat voorstel. Vlaams minister van Welzijn en Gezin Hilde Crevits (cd&v) verwees het voorstel al snel naar de prullenmand. Op Twitter schoot ze met scherp: “Voor Vooruit moeten baby’s precies staatseigendom worden vanaf de dag dat ze het licht zien en is vrije keuze taboe.” Ook Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout mengde zich in het debat. Volgens hem “horen politici zich niet te moeien met de individuele opvoedingskeuzes van ouders”. Voor Groen is het voorstel zonder meer “onbespreekbaar”.

Wat denkt u? Bent u een voorstander van een verplichting voor ouders om hun kinderen voordat ze 2,5 jaar oud zijn 130 dagen naar de kinderopvang te sturen? Stem hieronder en beargumenteer uw mening in de reacties.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

9 gedachten over “Vraag van de week: Bent u een voorstander van verplichte kinderopvang?”

  1. Bedrijven zijn het best geplaatst om dit aan te bieden op kosten van de ouders.

    Nog geen artikel gezien over het leesvermogen van tienjarigen, daarom hier 2 maatregelen:
    1. Onzin om de kinderen om 15:30 uur naar huis te sturen. Twee uur studie is nodig.
    2. Een ‘zevende’ studiejaar inlassen na het vierde, enkel Nederlands en karaktervorming.

  2. Politici horen zich eigenlijk niet te moeien met de opvoedingskeuzes van de ouders, tenzij deze laatsten er niet in slagen zelf hun kinderen op te voeden en/of klaar te stomen voor het onderwijs. Vaak liggen cultuurverschillen en taalvaardigheid aan de basis van deze onmogelijkheid om hun kinderen voor te bereiden op hun verdere leven.

  3. Ik ben het niet eens dat dit gratis zou zijn, maar ik ben het wel eens dat de allochtonen die geen Nederlands thuis spreken wel verplicht worden het wel te doen, om zo hun kansenparels niet het gemiddelde in onze scholen nog meer naar beneden te helpen.

  4. 40 jaar geleden paste ik dit al toe in mijn bedrijfje,zo konden jonge mama’s hun boreling in de living leggen in een parkje of wieg .Er liepen vrouwen genoeg rond om een oogje in het zeil te houden,ging perfect

  5. Deze verplichting valt in de categorie van “stemrecht aan 16 jarigen”, misschien later aan nog jongere.
    Het links-groen-gestuurde onderwijs en de idem-gesubsidieerde media proberen hiermee tijdig linkse stemmen te creëren vooraleer de ervaring inzicht vormt in de ware toedracht.

  6. Ouders horen hun kinderen op te voeden. Het is daarbij belangrijk om de normen en waarden mee te geven van het land en het systeem waarin men leeft. Ouders die hier niet in slagen zijn niet geschikt om kinderen op te voeden. In plaats van kinderen verplicht naar de kinderopvang moeten de ouders opgeleid worden, geëvalueerd en gescreend, blijken zij niet in staat om een goede opvoeding te voorzien dan moet men de kinderen weghalen en de ouders verbieden om nog kinderen bij te maken. Kinderen zouden niet zomaar voor iedereen een recht mogen zijn maar ern gunst als je een kind waardig bent.

Plaats een reactie

Delen