Open Vld-Kamerleden nemen De Croo in bescherming: "Oppositie maakt elk normaal debat onmogelijk"

Alexander De Croo (Photonews)

Binnenland politiek

Zijn het de Franstaligen of De Croo die constitutionele hervormingen blokkeren?

Karl Van Camp

Vorig jaar in oktober 2020, nam Jürgen Vanpraet ontslag als adjunct-directeur Institutionele Hervormingen. Daarvoor was hij bevoegd op het kabinet van minister Annelies Verlinden voor de voorbereiding van de volgende staatshervorming die er na de verkiezingen van 2024 moet komen.

Jürgen Vanpraet gaf er de brui aan omdat de Franstalige partijen elk gesprek blokkeerden. Zo zei hij in een interview: “Zij stellen zich op als een Franstalig blok en spreken hun veto uit tegenover een staatshervorming.” Nochtans is er ook een Franstalige minister bevoegd voor Institutionele Hervormingen, namelijk David Clarinval (MR).

Verlinden lanceerde in het verleden al wat voorstelletjes, maar die vielen telkens op een koude steen. Eén van haar eerste ideetjes ging over de regionalisering van de gezondheidszorg. Ondertussen zijn we meer dan een jaar verder en hebben we er verder niets meer van gehoord. Anderzijds blijft Georges-Louis Bouchez (MR) de grote pleitbezorger voor herfederalisering, wat betekent dat er bevoegdheden van de regio’s moeten terugkeren naar het Belgische niveau.

Wie blokkeert?

Alleen begin ik te twijfelen aan de berichten dat het de Franstalige partijen zijn die de voorbereiding van de volgende staatshervorming blokkeren. Vorige zondag was eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) aanwezig op de 1 meiviering van de liberalen in Blankenberge. Niet alleen stond er kreeft op het menu – het uitverkoren voedsel van de gemiddelde proletariër -, hij mocht er ook speechen. En wat hij daar wist te vertellen over de communautaire hervormingen, maakt een en ander duidelijk.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Oud-hoofdredacteur van weekblad 't Pallieterke en nog steeds trouw auteur van tal van opiniestukken.

10 gedachten over “Zijn het de Franstaligen of De Croo die constitutionele hervormingen blokkeren?”

  1. Franstalige pers en politici beschouwen ons als een bende volgevreten racisten, dus vinden zij dat zij het morele voorrecht hebben het geld uit onze zakken te slaan om hun bodemloze putten te vullen en stemmenzieltjes te winnen. Mensen als Magnette zouden de gevangenis in moeten. Samen met Verhofstadt trouwens. Kunnen ze daar lekker gezellig hervormingen plannen.

  2. Zij stellen zich op als een Franstalig blok (sic). Dat heb die domme Vlaamse politici nog niet weten presteren. Want laat het ons toegeven: 95 procent van onze Vlaamse politici zijn te dom en/of achterlijk om front te vormen tegen de Franstaligen. De Verlichting heeft duidelijk niet plaatsgevonden in het land van de Flamins.

Plaats een reactie

Delen