103 miljoen euro te weinig federale dotaties voor Vlaamse politiezones

Ortwin Depoortere. Belga en Shutterstock

Uncategorized

103 miljoen euro te weinig federale dotaties voor Vlaamse politiezones

Anton Schelfaut

De federale overheid investeert jaarlijks 35 tot 55 procent minder in Vlaamse politiezones dan in respectievelijk de Waalse en de Brusselse. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-Kamerlid Ortwin Depoortere opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v).

De Vlaamse politiezones ontvingen in 2022 607 miljoen euro of 49 procent van de 1,2 miljard euro die de federale overheid jaarlijks uitkeert aan de Belgische politiezones. Dat is 103 miljoen euro minder dan het bedrag waar de Vlamingen op basis van hun aandeel in de Belgische bevolking (58 procent) recht op hebben.

Volgens Depoortere leggen de cijfers een “ongelijke financiering” bloot. Zo vloeide er in 2022 per inwoner 90,69 euro naar de Vlaamse politiezones, terwijl de Waalse en Brusselse politiezones respectievelijk 122,64 en 141,17 euro per inwoner, of totaalbedragen van 448,7 en 171,8 miljoen euro, opstreken.

KUL-norm

Het Vlaams Belang wil komaf maken met de “ongelijke en onevenwichtige verdeling” van de federale dotaties. Concreet dringt Depoortere aan op de snelle afschaffing van de KUL-norm die sinds 2001 de verdeling van de dotaties bepaalt. “Meer dan twintig jaar lang is zo een onevenwicht gecreëerd ten nadele van de financiering van de Vlaamse politiezones”, hekelt Depoortere.

Voor het Vlaams Belang-Kamerlid tonen de cijfers ook de noodzaak aan van een fusie van de zes Brusselse politiezones. “Op die manier kan men de beschikbare manschappen en middelen efficiënter en effectiever inzetten”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “103 miljoen euro te weinig federale dotaties voor Vlaamse politiezones”

  1. Voor mij is het simpel, klagers hierover moeten maar eens nagaan op wie ze gestemd hebben of gaan stemmen. Er is maar één partij die hierover duidelijke taal spreekt. ra ra ra !!

  2. Vivaldi- en N-VA Belgicisten keken er naar en zwegen. Discriminatie is bij wet verboden, behalve wanneer de gedupeerden Vlamingen zijn en de dader de Belgische overheid. En vinden de tricolore vakbonden het normaal dat Alexander en Annelies de politie in Vlaanderen benadelen en saboteren (eufemisme). Zijn communautaire diefstallen veroorloofd wanneer de gedupeerden de Vlaamse gemeenschap is. Quid de Vlaamse regering? Hebben N-VA minister-president Jan Jambon, en zijn tricolore regering, ooit een poging ondernomen om te protesteren tegen, laat staan een einde te maken, aan de discriminaties waarvan de Vlaamse gemeenschap en de VL burger het slachtoffer zijn, door het Belgo-Waals etnisch- en taalracisme? Neen dus, de Vlaamse regering is mede verantwoordelijk door schuldig verzuim.

Plaats een reactie

Delen