De Wever concretiseert cordon rond communisten

Bart De Wever en Raoul Hedebouw. Photonews

Binnenland politiek

België en Europa geraken niet af van Russisch aardgas

Wannes Neukermans

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) ligt wakker van al het vloeibare Russische aardgas (lng) dat via de haven van Zeebrugge Europa bereikt. Semi-overheidsbedrijf Fluxys strijkt hierdoor zo’n 50 miljoen euro per jaar op. België kan zonder dat gas, maar dat geldt niet voor heel Europa.

Zeebrugge is de op twee na grootste aanvoerhaven van Russisch lng. Enkel China en Spanje voeren meer in. “Uiteraard zit die aanvoer me dwars”, zegt minister Van der Straeten bij De Standaard. Het Verenigd Koninkrijk heeft al sinds december vorig jaar een aanvoerverbod. “Maar in tegenstelling tot de Britten mag België niet op eigen houtje zo’n maatregel treffen.” Een dergelijk invoerverbod kan pas als alle EU-lidstaten daarmee akkoord gaan en dat geeft Hongarije de mogelijkheid om het te blokkeren. Bovendien moet die beslissing op EU-niveau genomen worden.

Energiebevoorrading

De energiebevoorrading in België komt niet in gevaar als het lng wegvalt: het aandeel Russisch gas in de totale voorziening van België is sinds het begin van de invasie al gehalveerd. Andere landen zijn wel nog afhankelijk van het Russische lng. “Met de rol van Zeebrugge toont België zich solidair met de andere Europese landen”, besluit de minister.

België wordt in 2024 voorzitter van de Europese Unie. Dan hoopt Van der Straeten versnelde bouw van hernieuwbare energie op de agenda te zetten. Daardoor zou Europa sneller afgeraken van aardgas, klinkt het.

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen