Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ Thierry Debels. We vervolgens de reeks met KIYO.
Kinderrechtenorganisatie KIYO wil dat alle kinderen en jongeren de opportuniteit en de mogelijkheid hebben om hun rechten te realiseren zoals vermeld in het Kinderrechtenverdrag. Ze dromen van een wereld waarin alle kinderen en jongeren beschermd worden, waar ze zichzelf volop kunnen ontwikkelen, waar ze zich kunnen uiten, waar ze gehoord worden en waar rekening met hen wordt gehouden. Kortom, ze willen dat kinderen en jongeren in staat zijn om hun toekomst in eigen handen te nemen.
Wat zijn de hoofddoelstellingen van de ngo?
Thierry Debels: “KIYO geeft kinderen en jongeren de mogelijkheid (’empowert’ in de woorden van de ngo) zodat ze in staat zijn hun leven in eigen handen te nemen om zo hun rechten waar te maken en bij te dragen aan een rechtvaardige en duurzame maatschappij.”
Kerncijfers KIYO
- Inkomsten 2022: 1.988.849 euro (brutomarge)
- Totale subsidies 2022: 1.832.043 euro
- Fondsenwerving 2022: 48.609 euro (schenkingen)
- Personeelsleden: 9,8 VTE
- Eigen vermogen eind 2022: 179.177 euro
- Laatste jaarresultaat: winst van 760 euro
- Co-directeurs: Annemie Duquet & Mélodie Arts
- Score ngo: 6/10
Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?
“Volgens de ngo gingen 11 procent van de uitgaven in 2022 naar operationele activiteiten en 0,3 procent naar fondsenwerving.”
Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?
“De organisatie stelt politiek neutraal te zijn, maar sommige doelstellingen (lees ook verder) leunen uiteraard eerder bij links en christendemocratie aan. KIYO werd in de jaren zeventig opgericht en is werkzaam in vijf landen: België, Brazilië, Burundi, de Filipijnen en de Democratische Republiek Congo.
Heeft de organisatie een voorkeur op vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind of eerder neutraal?
“De organisatie is typisch Belgisch.”
Wat was de belangrijkste realisatie van de ngo het afgelopen jaar?
“In Antwerpen werkt KIYO samen met jongerenorganisaties Youca en Boost en met secundaire scholen De Stemstroom op het Eilandje en het Sint-Michielscollege in Brasschaat. Die laatste lijkt een onverwachte partner in het verhaal. Het Sint-Michielscollege heeft hen gecontacteerd omdat de school haar leerlingen meer ‘uit hun bubbel’ wil halen.”
Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo afgelopen jaar?
“Het jaar 2022 werd gekenmerkt door een onstabiele veiligheidscontext in de DR Congo, in het bijzonder in Zuid- en Noord-Kivu, met verlies van mensenlevens en massale ontheemding tot gevolg. De fragiele veiligheidssituatie zorgt voor volgens de NGO een vicieuze cirkel; het vertraagt de verbetering van de socio-economische omstandigheden en maakt jongeren kwetsbaar voor manipulatie en rekrutering door gewapende groepen, waardoor de onveiligheid in de gemeenschappen opnieuw toeneemt.”
Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?
Debels: “In het bestuur vinden we Jan Wyckaert die naar eigen schrijven erg gecharmeerd is van de richting die de organisatie opgaat. ‘Dekolonisatie, gedeelde macht, kennisdeling en een horizontale netwerkstructuur zijn de ingrediënten voor een toekomstgerichte NGO.’ Wyckaert werkt al vele jaren voor Rikolto in verschillende functies.’ Hij is blij dat hij zijn levenslange ervaring kan delen.”
Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?
“Aangezien de doelstellingen van de ngo vrij vaag en breed zijn, is het niet makkelijk om – voor iemand die de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen -, een score aan de ngo te geven. Een zes.”
11% van bijna 2,000,000 Euro naar operationele doeleinden: is dat hun beste? Kan het echt niet beter? Typisch NGO…
11 % lijkt me wel een beetje weinig.
Mijn eigen “Goede Doel” is mijn eigen geldbeugel.