Vlaams Belang wil aparte taalbadklas voor leerlingen die onvoldoende Nederlands kennen

Chris Janssens (Belga) en illustratiebeeld (Shutterstock)

Binnenland politiek

Vlaams Belang wil aparte taalbadklas voor leerlingen die onvoldoende Nederlands kennen

Anton Schelfaut

Het Vlaams Belang wil aparte taalbadklassen invoeren voor leerlingen die bij de overgang naar het eerste leerjaar onvoldoende Nederlands kunnen spreken. Een op Vlaams niveau georganiseerde taaltest zou moeten bepalen wie in een zogenaamde ‘Conscienceklas’ terechtkomt.

Almaar meer kinderen in Vlaanderen spreken thuis geen Nederlands. Van de globale leerlingenpopulatie is 23 procent van thuis uit anderstalig. In het kleuteronderwijs alleen is dat al 27 procent. In de centrumsteden liggen die percentages nog hoger. In Antwerpen gaat het in het kleuteronderwijs om 48,2 procent, in Gent om 36,2 procent en in Genk om 36,5 procent.

Volgens Chris Janssens, fractieleider voor Vlaams Belang in het Vlaams Parlement, leidt het hoge aantal anderstaligen ertoe dat het onderwijsniveau achteruitgaat. Het zou ook een belangrijke oorzaak zijn van de uitval van leerkrachten.

Conscienceklassen

Daarom pleit het Vlaams Belang voor de invoering van aparte klassen waar kinderen op een intensieve manier kunnen werken aan hun Nederlands. “Die aparte klassen noemen we graag Conscienceklassen, naar de Vlaamse schrijver waarvan gezegd wordt dat hij zijn volk leerde lezen”, aldus Janssens.

Om te bepalen wie al dan niet in een ‘Conscienceklas’ terechtkomt, wil de partij werken met een taaltest op Vlaams niveau. De KOALA-screening die minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) introduceerde, is volgens Vlaams Belang ontoereikend. Het wil die screening – die in oktober of november in de derde kleuterklas plaatsvindt – behouden, maar opvolgen met een “echte taaltest” eind mei.

“Zodoende weten kleuterleiders of hun taalremediërend traject wel efficiënt is en kunnen we de kinderen die op die test niet slagen veel adequater begeleiden”, legt Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers (VB) uit. “De klassenraad kan er dan voor kiezen om hen ofwel nog een jaar in de kleuterklas te houden, ofwel te laten doorstromen naar de Conscienceklas.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Vlaams Belang wil aparte taalbadklas voor leerlingen die onvoldoende Nederlands kennen”

  1. In Leuven en de Vlaamse rand hoor je alle talen spreken in de publieke ruimten. Een constante: vreemdelingen die willen krijgen jobs maar spreken zelden Nederlands. De kennis van onze taal is geen prioriteit voor de beleidspolitici. Na de afgang van de Nederlandse taal in Brussel staat ze nu onder druk in de arrondissementen Leuven en Halle-Vilvoorde.
    Alleen het Vlaams Belang trekt aan de (alarm)bel. De oligarchen van N-VA plegen schuldig verzuim en zijn de politieke hoofdverantwoordelijken voor de achteruitgang van het Nederlands in Vlaanderen.

  2. Dit zal weer een hoop haatreacties van links met zich meebrengen. Wel links, ik stel me toch voor dat alle mensen gelijk zijn op aarde, zowel voor links als rechts. Dus, stel u eens een grootstad ergens in Afrika voor: Casablanca, Dakar, Kinshasa, Lagos, Khartoem…en stel u voor dat daar 48.2% West Europese kinderen naar school zouden gaan zonder kennis van de lokale talen. Stel u dan eens voor welke de reacties zouden zijn van de autoriteiten en de lokale bevolkingen. Zult u hen ook zeggen dat alle kinderen gelijk zijn en dat ze zich lokaal maar moeten aanpassen qua onderwijs, qua geloof, qua cultuur…? U zult zien dat voor uw doelgroep, ik bedoel hiermee stemmenvijver want voor de rest interesseren ze u niet, helemaal niet zo vredelievend, universeel, divers en open zijn voor andere culturen dan wij hier. Wel als we dan extra klassen inleggen om hun toch maar de basis van iets uit te bouwen voor hen in onze maatschappij, bekritiseer het niet louter en alleen omdat het VB komt. (En waarschijnlijk zal NVA om die reden ook louter zo reageren op het voorstel)

  3. IIn mijn stad Ronse, al 60 jaar gezegend met faciliteiten, wordt (theoretisch) geld noch moeite gespaard om de inmiddels 38% anderstaligen Nederlands aan te leren. Toch hoort men in de straten en de handelszaken overwegend arabisch en frans. In sommige klassen 90% ll met buitenlands roots! Er bestaat onder meer ook een sociale werkgever ‘Grijkoort’ die de sociale integratie en de maatschappelijke participatie wil bevorderen via de Nederlandse taal op de werkvloer en 100.000den euro subsidie!. Verloren moeite: met veel moeite en na lang aandringen kan er eens iemand worden ontdekt die een paar woorden Nederlands machtig is.

Plaats een reactie

Delen