Vlaamse Regering zonder VB kan enkel met drie van de vier Vivaldi-partijen

Vlaamse Regering zonder VB kan enkel met drie van de vier Vivaldi-partijen. Photonews

Justitie

Vraag van de Week: Moet er in ons land een ‘drugsfonds’ opgericht worden?

PAL

Woensdag in ‘De Ochtend’ (VRT) pleitte drugscommissaris Ine Van Wymersch voor een federaal ‘drugsfonds’. Dat bestaat bijvoorbeeld al in Spanje. Via zo’n fonds moet misdaadgeld kunnen terugvloeien naar justitie, politie en hulpverleners. Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) gaf al aan voorstander van het plan te zijn. Wat vindt u ervan?

Volgens nationaal drugscommissaris Ine Van Wymersch is handhaving en bestraffing alleen niet genoeg om de drugsproblematiek aan te pakken. Er is ook nood aan hulpverlening en preventie, maar daar is extra geld voor nodig, stelt ze.

Extra geld voor politie en justitie

Een voorbeeld is volgens de drugscommissaris een drugsfonds. Daar werkt Spanje ook al mee: “Het geld van de criminelen vloeit via dat fonds terug naar de hulpverlening, maar ook naar politie en justitie”, legt ze uit.

Wanneer er momenteel crimineel geld in beslag genomen wordt, verklaart de rechter het na onderzoek verbeurd. Als dat gebeurd is, gaat het naar de staatskas. Van Wymersch zou dat geld dus in een apart fonds willen stoppen, zodat het integraal naar misdaadbestrijding kan gaan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




9 gedachten over “Vraag van de Week: Moet er in ons land een ‘drugsfonds’ opgericht worden?”

  1. Dus wat is het verschil met de maffia, als het de overheid niet langer het belang van het volk dient, maar gwn de kartels uitschakelt die de cash flow van haar eigen misdadige taxatie en verdeling van haar roesmiddelen in de weg staat. De overheid heeft met haar zorgstaat de families ontrafelt, daar komt drugsgebruik vandaan. De belastingsdruk en het gebrek aan resultaten door planeconomie doet mensen ontsnappen aan realiteit. Ook met de roesmiddelen vd overheid. Precies wat ik voor waarschuwde bij het nieuwsartikel over Bouchez en zijn retributie. Toen waarschuwde ik al precies voor wat deze ochtend gezegd werd.

  2. Preventieprogramma’s zoals destijds “Leefsleutels” moeten meer kansen krijgen in het onderwijs. Is dat voorzien in het programma of leerplan ??? Wellicht moet er nog meer aan “gesleuteld” worden, spreken ze de jongeren niet voldoende aan. Maar dat kost geld en mensen die zich daarvoor willen inzetten, mensen uit de praktijk, niet de zogenaamde “experten” ! Zulke programma’s moeten “au sérieux” genomen worden door de directie en door de overheid. Het is een weg van lange adem, maar zal lonen.

  3. Nog een administratie erbij, alsof er nog niet genoeg geregeld wordt. Als er geld verbeurd wordt gaat het naar de staatskas en kan zo gebruikt worden voor de vooropgestelde doelen. Een speciaal fonds met de nodige administratie zal een bijkomende kost vormen die geenenkele waarborg biedt op een zorgvuldiger gebruik.

  4. Ik geloof niet dat het geld in een fonds naar de drugsproblematiek zal vloeien, maar naar de zakken van nieuwe politiek aangestelde directeurs van die bestrijdende instellingen .
    Gaat het naar de staatskas, zelfde probleem, maar originele zakkenvullers.

Plaats een reactie

Delen