Meer dan 80 procent van de klassieke mediamarkt is in handen van vijf mediagroepen. Daarmee is in Vlaanderen de mediaconcentratie hoog. VRT, DPG Media, Mediahuis, Roularta en Telenet controleren het overgrote deel van de mediamarkt. Die mediaconcentratie kan positieve effecten als kostenbesparing en kruisbestuiving met zich meebrengen. Langs de andere kant brengt die concentratie een verschraling en mogelijke belangenconflicten met zich mee.
Voormalig HLN-journalist Guido Van Liefferinge waarschuwt in zijn boek ‘Fuck de media, red de pers’ voor machtsconcentratie en een verschraling van het medialandschap. “De media-industrie is een spel geworden dat zich zonder enige democratische noch journalistieke bekommernis afspeelt boven de hoofden van de nieuwsconsumenten. In dat spel van macht en geld dreigt een onafhankelijke en diverse pers een marginaal verschijnsel te worden, meer nog in een kleinschalig Nederlandstalig taalgebied als het onze”, zo schrijft hij.
Weinig vertrouwen in media
De cijfers geven hem gelijk. De mediaconcentratie in ons land is groot en dat heeft gevolgen. 75 procent van de politici en 67 procent van de burgers beoordelen nieuwsmedia als vooringenomen, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Antwerpen. Het jaarlijkse Digital News Report van het Reuters Institute for the Study of Journalism toont aan dat 51 procent van de Vlamingen “het meeste nieuws wantrouwt”.
Die marktverschraling is de laatste jaren gestabiliseerd. Bovendien gaat het hier enkel over de klassieke media. Vlaamse jongeren effenen volgens de Vlaamse Regulator voor de Media “het pad voor nieuwe vormen van mediaconsumptie”.