Abortuskwestie verdeelt Poolse regering

Pools premier Donald Tusk. Foto: Shutterstock

Internationale politiek

Abortuskwestie verdeelt Poolse regering

Pepijn Demortier

Polen heeft een van de strengste abortuswetten van Europa. Nu de kersverse premier van Polen, Donald Tusk, aan het roer staat, zet zijn partij zich in voor een grondige versoepeling van de abortuswet. Die versoepeling zorgt echter voor verdeeldheid binnen de Poolse regering, en bij uitbreiding onder de Poolse burgers.

Van nul naar twaalf weken

De partij van Tusk wil abortus toestaan tot in de twaalfde week van de zwangerschap. Een kwantumsprong voor de Poolse regering, aangezien er vandaag een bijna totaalverbod op abortussen geldt. De kans dat deze aanpassingen zonder slag of stoot zullen worden doorgevoerd, lijkt dan ook klein. Er heerst namelijk verdeeldheid binnen de regeringscoalitie van Tusk, en ook de Poolse president Andrzej Duda dreigt nog een struikelblok te vormen voor de progressieve premier. Duda is namelijk een uitgesproken conservatief die bovendien gelieerd is aan de vorige rechtse regering onder leiding van Mateusz Morawiecki (PiS).

De druk op Tusk is echter hoog. De abortuskwestie was namelijk één van de speerpunten van zijn partij tijdens de afgelopen verkiezingen in Polen. Veel kiezers, vooral veel jonge vrouwen, hebben op hem gestemd juist omwille van zijn progressieve standpunten omtrent abortus. Als Tusk zijn beloften niet weet waar te maken, lijdt hij onmiddellijk gezichtsverlies bij zijn eigen achterban. Er hangt dus veel af van deze discussie, zowel voor de conservatieve als voor de progressieve partijen.

Presidentsverkiezingen

Premier Tusk hoopt Polen op zowat alle fronten dichter bij de EU en haar liberale bondgenoten te brengen. Het uitbreiden van de abortustermijn naar 12 weken, zoals in de meeste Europese landen, is een belangrijke factor in dat doel. Dit lijkt vooralsnog te hoog gegrepen, aangezien veel Polen, waaronder de eerdergenoemde president Duda, sterk vasthouden aan het quasi-totaalverbod op abortus.

Tusk richt zijn vizier daarom op 2025, wanneer er nieuwe presidentsverkiezingen zullen plaatsvinden in Polen. Tot die tijd zal Tusk zijn kiezers moeten sussen, bijvoorbeeld met een decriminalisering van abortus. Of hij in zijn opzet zal slagen of niet, feit is dat Tusk het Oost-Europese land in een razend tempo wil “moderniseren”. Of Polen nog lang het conservatieve bolwerk zal blijven dat het de afgelopen jaren was, samen met Hongarije, zal alleen de tijd leren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

Plaats een reactie

Delen