Hoe de familie Van Caloen verbonden is met de monarchie

Kasteel van Loppem, gebouwd door Charles Van Caloen. Foto: Belga

Geschiedenis

Hoe de familie Van Caloen verbonden is met de monarchie

Thierry Debels

Op een zitting van de Brugse gemeenteraad wordt eind 2022 de kosteloze afstand van een perceel van Brigitte van Caloen besproken. Toeval is dat niet: in de lijst met particuliere grootgrondbezitters in West-Vlaanderen valt jonkvrouw Brigitte van Caloen de Basseghem immers op. Ze is gehuwd is met Pierre Warnauts, de voormalige chef-protocol van koningen Albert II en Filip.

Het geslacht van Caloen is een Belgische adellijke familie, afkomstig uit de streek van Doornik en vanaf de achttiende eeuw vooral gevestigd in Brugge en het Brugse Vrije. Calonne-sur-l’Escaut, Caloen in het Nederlands, is een klein dorpje in de streek van Doornik dat nu deel uitmaakt van de gemeente Antoing. Het dorpje dankt zijn rijkdom aan zijn steengroeven.

Kasteel van Loppem

Bekendheid verwierf de familie met Charles van Caloen (1815-1896), senator, burgemeester van Loppem, en bouwheer van het Kasteel van Loppem. Hij werd baron in 1857, titel die in 1878 werd uitgebreid tot al zijn naamdragenden (van Caloen), mannelijke en vrouwelijke afstammelingen.

Pierre Warnauts is een zoon van Joseph Warnauts en Renée Bessems. Deze laatste overleed in 2019. Pierre Warnauts en Brigitte van Caloen hebben twee zonen: Frédéric en Olivier. Brigitte werd geboren in Mortsel op 10 februari 1957.

Ter Lucht

Ze wonen in Sint-Andries bij Brugge op het kasteeldomein Ter Lucht. Dat werd in 1958 eigendom van Christian van Caloen, de vader van Brigitte. Christian van Caloen de Basseghem (1911-2003) was gehuwd met barones Madeleine Gillès de Pélichy (1916-2005). Brigitte heeft nog een zus: Chantal.

Op het domein staat de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van ’t Boompje, een bedevaartskapel die zich bevindt in het noorden van Sint-Andries. De kapel maakt deel uit van het landgoed Ter Lucht. De tussen de bomen verscholen kapel staat in de Koestraat, tussen de spoorlijn Brugge-Oostende en het kanaal Brugge-Oostende. Reeds in 1563 was er sprake van de eerste Mariaverering en in 1664 werd de kapel opgetrokken.

Een andere gekende telg van de familie is Ernest Marie Joseph Martin Michel van Caloen (Loppem, 11 november 1859 – Brugge, 6 januari 1937). Hij was grootgrondbezitter, provincieraadslid in West-Vlaanderen, gemeenteraadslid, schepen en als locoburgemeester tijdelijk burgemeester van Brugge.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

1 gedachte over “Hoe de familie Van Caloen verbonden is met de monarchie”

  1. Er mag ook gezegd en geschreven worden dat het kasteel van Loppem te bezoeken is en een prachtige collectie antiek en curiosa te bieden heeft. Ook het kasteel zelf is een parel qua inrichting en geschiedenis, evenals de tuinen.
    Dank aan Caloen die het liet openstellen voor het publiek.
    (mits een gerechtvaardigd entreegeld)

Plaats een reactie

Delen