Rwandezen vrezen voor verstoring arbeidsmarkt en sociaal weefsel door migratiedeal met Verenigd Koninkrijk

Rwandezen vrezen voor verstoring arbeidsmarkt en sociaal weefsel door migratiedeal met Verenigd Koninkrijk. Foto: Shutterstock

Asiel en Migratie

Rwandezen vrezen voor verstoring arbeidsmarkt en sociaal weefsel door migratiedeal met Verenigd Koninkrijk

Pepijn Demortier

Deze week keurde het Britse parlement de controversiële migratiedeal met Rwanda goed. De deal, die illegale migranten per vliegtuig van het Verenigd Koninkrijk naar Rwanda zou brengen, was een idee uit de hoed van voormalig premier Boris Johnson. Het idee, dat in 2022 werd voorgesteld, lijkt nu eindelijk in werking te kunnen treden.

Het Verenigd Koninkrijk worstelt al jaren met de gevolgen van de ongebreidelde massamigratie. Opeenvolgende conservatieve regeringen kwamen hun beloften niet na, en hoewel er na de Brexit minder migratie werd beloofd, namen de aantallen juist exponentieel toe. In 2022 kwam Johnson echter met ‘stop the boats’, het plan om het aantal illegale immigranten dat het Verenigd Koninkrijk per boot bereikt drastisch te verminderen.

Gouden zaken voor Rwanda

Dat plan is nu goedgekeurd door het Britse parlement. Concreet betekent het dat illegale immigranten kunnen worden opgepakt, vastgehouden en overgebracht naar Rwanda, waar ze vervolgens hun asielprocedure uitzitten in het ‘Hotel Hope’, dat onderdak biedt aan ongeveer 100 mensen.

Zowel in het Verenigd Koninkrijk als in Rwanda zijn de meningen verdeeld. Hoewel de Rwandese regering €428 miljoen opstrijkt dankzij de deal, lijkt de bevolking van het Afrikaanse land minder enthousiast over de toestroom van Syrische en Afghaanse vluchtelingen. Veel Rwandezen vrezen dat het de arbeidsmarkt of het sociale weefsel zal verstoren. De schatkist van Rwanda doet echter gouden zaken, want het zal nog eens 140 miljoen euro innen nadat de eerste 300 mensen zijn opgevangen.

Europees Hof

De kans dat de gedwongen deportaties vlekkeloos zullen verlopen, lijkt klein. De afgelopen jaren hebben verschillende pro-migratie ngo’s en actiegroepen geprobeerd om de deal tegen te houden of te laten vernietigen door hoge rechtbanken. Nu de deal er toch komt, tonen organisaties als Amnesty International en Liberty zich vastberaden om de procedures te vertragen of tegen te houden. Ze hebben al aangekondigd naar het het Europees Hof te zullen stappen en ook in het Verenigd Koninkrijk telkens een klacht in te dienen per uitgewezen asielzoeker.

Het plan zou over een 12-tal weken in werking moeten treden, nadat koning Charles zijn handtekening heeft gezet. Toch lijkt de deal een symbooldossier te worden. Elk jaar bereiken tienduizenden asielzoekers het Verenigd Koninkrijk per boot. Een paar honderd mensen naar Rwanda sturen, en daar meer dan een half miljard euro voor betalen, lijkt dan ook niet meer dan een druppel op een hete plaat te zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

6 gedachten over “Rwandezen vrezen voor verstoring arbeidsmarkt en sociaal weefsel door migratiedeal met Verenigd Koninkrijk”

  1. Vluchtelingen in bootjes terugslepen naar vertrekpunt en daar laten dobberen, dat kan toch niet zo moeilijk zijn? Amnesty international en andere helpers van deze mensensmokkel laten betalen voor de sleepkosten. Goed idee toch?

      • ook ik vind dit het beste idee: geen subsidies meer aan dergelijke activiteiten. Onbegrijpelijk dat enkele Duitse NGO’s subsidies krijgen om dergelijke schepen om te bouwen tot taxi-schepen op de Middellandse zee en het zal niet lang duren voor de Noordzee iets gelijkaardigs zal beleven. Maar Frankrijk is de vicieuze dader: ze kijken erop en laten begaan… dan zijn ze tenminste niet meer op Frans grondgebied…

  2. “Rwandezen vrezen voor verstoring arbeidsmarkt en sociaal weefsel.”….. Datgene wat wij hier al jaren ondervinden, gaan zij nu ook eens aan den lijve ondervinden.

  3. En misschien ben je het vergeten maar de Rwandezen hebben een handje weg van genocide en mensen afslachten met machete messen… Het zou niet de eerste keer zijn dat ze dit in praktijk omzetten. Geloof me: de vluchtelingenstroom zal rap voorbij zijn!

Plaats een reactie

Delen