Geweld tegen Indiase christenen bereikt hoogtepunt onder Modi

Narendra Modi. Illustratie: Shutterstock

Christendom

Geweld tegen Indiase christenen bereikt hoogtepunt onder Modi

Pepijn Demortier

Narendra Modi, minister-president van India en leider van de Bharatiya Janata-partij (BJP), is op een queeste om van India terug een homogeen hindoeïstisch land te maken. Het is al langer bekend dat Modi het niet begrepen heeft op de Indiase moslimgemeenschap, maar nu lijken ook de Indiase christenen het steeds zwaarder te verduren te krijgen. 

Zeggen dat godsdienstvrijheid niet hoog in het verkiezingsprogramma van Narendra Modi staat, is een understatement. De politicus streeft momenteel een derde termijn na als minister-president van India en sluit daarbij de ogen voor het aanhoudend geweld tegen christenen, dat overigens steeds zichtbaarder en gewelddadiger wordt.

Slachtpartij in Manipur

Vorige week werd de moordpartij op honderden mensen herdacht in de noordoostelijke Indiase deelstaat Manipur. Vorig jaar resulteerde de aanslepende sociale en religieuze onrust in de regio in de vernietiging van honderden woon- en gebedshuizen en de moord op honderden inwoners van de regio. Opvallend daarbij waren de gerichte aanvallen op christenen, die bijzonder zwaar te lijden hadden onder het massageweld.


Even opvallend was de stilte van Modi omtrent het voorval. Het duurde maar liefst 70 dagen eer de hindoeïstische minister-president een publieke verklaring aflegde over de gebeurtenissen, die dan nog bezwaarlijk significant genoemd kon worden. Indiase christenen vrezen dus terecht voor hun toekomst als Modi opnieuw herkozen wordt. Tegelijk lijkt de internationale gemeenschap weinig aandacht te hebben voor dit nietsontziende en openlijke geweld tegen een vredevolle religie. 

Oproep aan internationale gemeenschap 

Met name vanuit christelijke hoek gaan steeds meer stemmen op om in te grijpen om de Indiase christenen beter te beschermen, vooral in de deelstaat Manipur. Elizabeth Francis, juridisch adviseur bij de conservatieve belangenorganisatie ADF, riep onlangs de internationale gemeenschap op om die verantwoordelijkheid nu op zich te nemen. “Wat betreft Manipur en de duizenden mensen wier middelen van bestaan onherroepelijk zijn vernietigd terwijl ze blijven vechten tegen ziekte, instabiliteit, gebrek aan gebedsplaatsen en verlies van inkomsten in de opvangkampen, zou de internationale gemeenschap meer moeten doen om te bevestigen dat ze niet worden vergeten.” aldus Francis in The American Conservative.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

1 gedachte over “Geweld tegen Indiase christenen bereikt hoogtepunt onder Modi”

  1. Het is “Indische” want het land heet “Indië” in het Vlaams en het is toch niet omdat Hollanders Indonesië ten onrechte als “Indië” betittelen, dat wij Vlamingen ook over zo weinig geografische kennis zouden beschikken !

Plaats een reactie

Delen