Het Belgische defensiebudget: ”lachwekkend en compleet onverantwoordelijk voor een NAVO-lidstaat”

Belgisch leger drone-demonstratie. Foto: Belga

Defensie

Het Belgische defensiebudget: ”lachwekkend en compleet onverantwoordelijk voor een NAVO-lidstaat”

Pieter Keuppens

Sinds de Russische invasie in Oekraïne van februari 2022 en het conflict tussen Israël en Hamas, staan investeringen in defensie terug op de mentale kaart van de Europese lidstaten. Ook bij ons pleit het merendeel van de politieke partijen voor het opkrikken van het defensiebudget tot de NAVO-norm van 2 procent.

Het Belgische defensiebudget zal het komende jaar echter slinken van 1,21 procent van het BBP in 2023, naar 1,17 procent in 2024. Het behalen van de NAVO-norm tegen 2029 komt hierdoor dus in het gedrang. Binnen de meerderheid en de oppositie heerst er bijgevolg verontwaardiging over deze neerwaartse spiraal. Concreet maakt ons land 7 miljard euro vrij voor Defensie, terwijl dit bedrag in Nederland op zo’n 21,4 miljard euro ligt. Vooral zorgwekkend is het feit dat het merendeel van dit bedrag niet eens voor operationele strijdkrachten wordt gebruikt. “Deze gang van zaken is compleet onverantwoordelijk voor een NAVO-lidstaat”, stelde Kamerlid Theo Francken (N-VA).

Amper budget voor materiaal

Na aftrek van pensioenen voor militairen, blijft er slechts 0,96 procent van het bbp over voor operationele uitgaven, met een mager bedrag van 1,24 miljard euro voor investeringen in materiaal. Daarbovenop heeft defensie te kampen met een acuut personeelsgebrek. Om dit laatste knelpunt aan te pakken, pleit het Vlaams Belang voor een verplichte gemeenschapsdienst voor schoolverlaters. Concreet slaat dit op een keuze voor allerlei vormen van maatschappelijke inzet (sociaal werk, brandweer, …etc) met de nadruk op burgerdienst bij defensie. Ook cd&v voorzitter Sammy Mahdi lanceerde een voorstel om jongeren kennis te laten maken met defensie: een verplichte burgerdienst van 6 maanden voor 18-jarigen.

Ook Groen erkent de noodzaak om te investeren in Defensie, maar om een wapenwedloop te vermijden stelt men dat er geen druk mag uitgeoefend worden op het behalen van de NAVO-norm. PVDA verzet zich dan weer ten stelligste tegen extra investeringen in Defensie en wil dat België uit de NAVO treedt: “In de strijd voor vrede is een offensieve alliantie als de NAVO geen deel van de oplossing, maar deel van het probleem”, staat in hun programma.  

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen