Noord-Afrikanen en Oost-Europeanen verhoudingsgewijs vaker verdacht van diefstal en afpersing

Klaas Slootmans wil buitenlandse gevangenen hun straf laten uitzitten in hun herkomstland. Foto: Belga

Justitie

Noord-Afrikanen en Oost-Europeanen verhoudingsgewijs vaker verdacht van diefstal en afpersing

Wannes Neukermans

Verhoudingsgewijs worden buitenlanders veel vaker dan Belgen geregistreerd als verdachte van diefstal of afpersing, zo blijkt uit cijfers van de Algemene Nationale Gegevensbank. Vooral Oost-Europeanen en Noord-Afrikanen zijn oververtegenwoordigd.

De cijfers werden door Vlaams Parlementslid en senator Klaas Slootmans (VB) opgevraagd bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v). De Algemene Nationale Gegevensbank (ANG) is de politiedatabank die feiten registreert op basis van processen-verbaal. Die registreerde in 2022 14.448 unieke Belgen als verdachte voor feiten inzake “Diefstal en afpersing” en “Wapens en springstoffen”. De politie registreerde in datzelfde jaar 1.899 Marokkanen en 1.719 Algerijnen als verdachte.

Komt overeen met gevangeniscijfers

Dat betekent dat 0,12 procent van de Belgen in aanraking komt met de politie door diefstallen of afpersingen. Dat is beduidend minder dan een aantal buitenlandse bevolkingsgroepen. Zo werd één op zes Algerijnen geregistreerd als verdachte. Van de grootste niet-Europese buitenlandse bevolkingsgroep, de Marokkaanse, werd één op 43 geregistreerd als verdachte. Ook Oost-Europeanen zijn oververtegenwoordigd in de cijfers van de ANG.

De oververtegenwoordiging van buitenlanders in deze cijfers komt overeen met de bevolkingscijfers in de gevangenissen. Ruim 40 procent van de gevangenen is niet-Belg en daarenboven beschikt een groot deel van hen zelfs niet over een verblijfsvergunning. Vlaams Belang pleit er daarom voor om criminele vreemdelingen hun straf in hun herkomstland uit te laten zitten, ook al weigeren landen vaak (criminele) onderdanen terug te nemen. “Landen die geen akkoord willen sluiten, moeten onder druk gezet worden”, vindt Slootmans. “Dit kan door middel van het opschorten van handelsakkoorden en ontwikkelingshulp. Men heeft jarenlang vruchteloos de methode van de wortel gebruikt. Nu is het tijd van de stok.”

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen