Herwaardering christendom of ongrondwettelijk? Louisiana verplicht 10 geboden in klaslokalen

Gouverneur Jeff Landry. Illustratie: Shutterstock.

Internationale politiek

Herwaardering christendom of ongrondwettelijk? Louisiana verplicht 10 geboden in klaslokalen

Pepijn Demortier

In de Amerikaanse staat Louisiana moeten op alle scholen, van de kleuterklas tot in de universiteitsaula, binnenkort de tien geboden prominent in beeld hangen. De nieuwe wet werd vandaag ondertekend door de Republikeinse gouverneur Jeff Landry en moet de christelijke moraal nieuw leven inblazen bij de Amerikaanse jeugd. 

Volgens Landry zal het initiatief bijdragen aan de verspreiding van het christendom, dat steeds meer onder druk staat in grote delen van de Verenigde Staten. Eveneens volgens Landry is de nieuwe wet een ode aan de eerste wetgever, Mozes. “Als je wil dat mensen de rechtsstaat respecteren, dan moet je beginnen bij de eerste wetgever, Mozes”, aldus de conservatieve gouverneur. De posters waarop de 10 geboden gedrukt zullen staan, zouden worden betaald van privé donaties, en moeten in een groot en makkelijk leesbaar lettertype worden afgebeeld. 

Herwaardering christendom of ongrondwettelijk? 

Het is niet verrassend dat er ook heel wat kritiek komt op de nieuwe regel, en dan vooral uit progressieve hoek. Zo zou het wetsvoorstel een flagrante inbreuk vormen op de scheiding tussen kerk en staat, en daarmee ook een inbreuk op de Amerikaanse grondwet. Het Eerste Amendement van de ‘Bill of Rights’, dat de vrijheid van meningsuiting en religie regelt, verbiedt namelijk uitdrukkelijk de bevoordeling of benadeling van een bepaalde religie. 

Volgens de wetgevers van Louisiana vormen de tien geboden echter een elementair onderdeel van zowel de eigen staat als van de nationale overheid. Vier bijgevoegde paragrafen moeten als context dienen en aan leerlingen uitleggen hoe de geboden “bijna drie eeuwen lang een prominent onderdeel waren van het Amerikaanse openbare onderwijs”. 

De kans dat de wet stand zal houden lijkt echter klein te zijn. Verschillende organisaties hebben reeds aangegeven naar het Hooggerechtshof te willen stappen, het hoogste federale gerechtshof van de Verenigde Staten. Naar verwachting zal de nieuwe regel daar ongrondwettelijk verklaard worden. Mocht de wet toch stand houden, is het niet uitgesloten dat ook andere Republikeinse staten het voorbeeld van Louisiana zullen volgen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

5 gedachten over “Herwaardering christendom of ongrondwettelijk? Louisiana verplicht 10 geboden in klaslokalen”

 1. 1.- U zult geen andere goden voor mijn aangezicht hebben.
  2.- U zult voor uzelf geen afgodsbeelden maken, noch die dienen.
  3.- U zult de naam van de Eeuwige, uw God, niet ijdel gebruiken.
  4.- Gedenk de sabbatdag, dat u die heiligt.
  5.- Eert uw vader en uw moeder.
  6.- U zult niet doodslaan.
  7.- U zult niet echtbreken.
  8.- U zult niet stelen.
  9.- U zult geen valse getuigenis spreken tegen uw naaste.
  10.-U zult niet begeren wat van uw naaste is.

  PS: Gebod nr 8 slaat op de 5 of 6 (ben de tel kwijt) regeringen die België rijk (?) is.

  • De Bijbelse 10 Geboden van God verschillen overduidelijk van de “Katholieke” waarvan het 6de en 9de het obsessioneel over de “Onkuisheid” hebben en dat wil niet zeggen dat ge uw vloer niet gekuist en geschuurd hebt of uw meubels niet hebt afgestoft. Neen het gaat over de zonde de vlezes” wat echter helemaal niet betekent dat ge veel te gulzig roast beef of van dat varkensgebraad hebt geschransd maar dat ge wel “vuile manieren”(sic) hebt gedaan, andere dan met slijk spelen of in uw neus peuteren of keien gooien in verse “koeienvlaaien”, duidelijkheidshalve .

 2. De decaloog komt nog voor de religie.
  Het was de verzameling voorschriften die nodig waren om de verschillende Semitische stammen om te vormen tot één volk, één natie.
  Géén werkelijke humaniteit zonder de naleving van decaloog.

 3. Religie sluipt stilaan terug in alle uithoeken van de maatschappij. Ook in de politiek. Deze 10 geboden hebben niks te maken met normen of waarden of tradities. Het zijn de regels van een monotheïstische godsdienst. Geloof in één god! Ze gaan over gehoorzaamheid en onderwerping. Laat iedereen vrij in zijn denken of doen. Het is aan ouders om hun kinderen normen en waarden te leren. Niet aan de overheid en zeker niet aan eender welk geloof.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen