De oorlog in Oekraïne heeft al serieuze gevolgen gehad op menselijk, economisch en politiek vlak. Het is lang geleden dat er een oorlog op deze schaal zo dicht bij ons wordt gevoerd. Dit dwingt ons na te denken wat de mogelijke impact van deze oorlog is op de veiligheid van ons land. Poetin dreigde reeds met het inzetten van kernwapens, is België voorbereid op een aanval van die aard?
Sinds 1991 bestaat er in België een federaal noodplan voor situaties waarbij er radioactiviteit zou kunnen vrijkomen in onze omgeving. Dit plan omvat verschillende noodsituaties gaande van een probleem bij een kerncentrale, tot een terroristische daad. Daarnaast beschrijft dit plan ook allerlei scenario’s waarbij we te maken zouden kunnen krijgen met blootstelling aan radioactief materiaal. Onder deze noemer valt dus ook een potentiële nucleaire aanval. Indien er in Oekraïne een kernbom tot ontploffing wordt gebracht, zal men op basis van dit plan proberen achterhalen wat de consequenties zijn voor onze voedselketen bijvoorbeeld.
Kernwapens
De mogelijke effecten van kernwapens zijn vele malen ernstiger dan die van een noodsituatie bij een kerncentrale. De impact van een kernbom is zodanig dat er op korte tijd enorme hoeveelheden straling vrijkomen. Nucleair expert aan de Universiteit Antwerpen Tom Sauer stelt: “Een atoombom is zo destructief dat je je er niet op kan voorbereiden”. De beste manier om zich hierop voor te bereiden is er dus voor zorgen dat een dergelijk scenario nooit kan gebeuren. Vele experts zijn het er echter over eens dat de kans op een nucleaire aanval vooralsnog miniem blijkt.
Als er dan toch een kernaanval zou komen, is Brussel dan een doelwit? Onze hoofdstad is gastheer van de NAVO en de Europese Unie, deze twee instellingen zijn niet zozeer geliefd bij het Kremlin. In Brussel zelf vind je wel nog een aantal bunkers die dateren van de Tweede Wereldoorlog. De bekendste hiervan ligt onder het Warandepark. Sven Biscop, defensie-expert aan de Universiteit Gent, ziet deze bunkers niet bepaald als redmiddel: “Een schuilkelder is niet bestand tegen de huidige kernwapens”. Door deze bunkers te renoveren en er eventueel een aantal bij te bouwen, kan de overheid enigszins meer bescherming bieden aan de bevolking.