Internationale politiek

Le Pen vol vertrouwen richting parlementsverkiezingen

Pieter Keuppens

Het Rassemblement Nationale (RN) was in Frankrijk de grote overwinnaar van de Europese verkiezingen. De partij van boegbeeld Marine Le Pen en lijsttrekker Jordan Bardella, overklaste die van president Macron. Het RN behaalde zo’n 31 procent, wat meer dan dubbel zoveel is dan de coalitie van Macron. Die laatste erkende de afstraffing en besloot om over te gaan tot vervroegde parlementsverkiezingen op 30 juni en 7 juli. Fractievoorzitter in de Assemblee Nationale van RN, Marine Le Pen, heeft het volste vertrouwen in een goede afloop.

Le Pen gelooft in een absolute zetelmeerderheid in de Assemblée Nationale. Jordan Bardella had naar aanloop van de verkiezingen ook aangegeven geen premier te willen worden, indien deze meerderheid er niet is. Om dit te behalen zijn er 289 zetels nodig. Het Franse bureau van opiniepeilingen IFOP, verwacht echter maximum 260 zetels voor het RN en haar bondgenoten. Staatssecretaris voor Europese Zaken van Frankrijk Jean-Noël Barrot, van de sociaalliberale partij Movement Démocrate, volgt deze peilingen. ”Hoe arrogant van Marine Le Pen om ervan uit te gaan dat het RN de verkiezingen al heeft gewonnen” stelde hij bij het tv-kanaal TF1.

Cohabitation

Indien de zogenaamde arrogantie van Marine Le Pen terecht is, stevent Frankrijk af op ’cohabitation’. Dit is een situatie waarbij de President en de Premier behoren tot een verschillende partij. In zo’n geval heeft de president meer zeggenschap wat betreft het buitenlandse beleid, daar waar de premier zich vooral focust op het binnenlandse beleid. Toch gelooft Le Pen erin dat Bardella de manoeuvreerruimte van Macron zou kunnen inperken. Zeker wat betreft de steun aan Oekraïne.

In februari schepte Macron diplomatieke opschudding door te stellen dat Westerse landen moeten overwegen troepen te sturen om Oekraïne bij te staan in het conflict tegen Rusland. Dit ziet Le Pen absoluut niet zitten. ”Jordan (Bardella) heeft geen intentie een gevecht uit te zoeken met hem (Macron), maar hij zet de rode lijnen uit. Wat betreft Oekraïne, zal de president geen troepen kunnen sturen” vertelde ze bij een interview aan Le Telegramme. Macron gaf wel aan zijn ambtstermijn tot 2027 vol te maken, ongeacht het resultaat van de verkiezingen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen