De Tunesiëdeal tussen de EU en de Tunesische president Kais Saied lijkt eindelijk vruchten af te werpen. Volgens cijfers van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, is het aantal illegale migranten dat Italië bereikt via de Middellandse Zee het afgelopen jaar aanzienlijk gedaald.
De daling is spectaculair, en zal ongetwijfeld als een triomf worden onthaald door de Italiaanse premier Giorgia Meloni. Dit jaar arriveerden er om en bij de 31.000 illegale immigranten in Italië, terwijl dat er in dezelfde periode vorig jaar nog 87.000 waren.
Sterke daling vanuit Tunesië
Vooral de daling vanuit Tunesië is opvallend. Dit jaar kwamen ongeveer 11.280 migranten vanuit Tunesië aan in Italië, een daling van maar liefst 70 procent ten opzichte van vorig jaar. De Tunesiëdeal, waarin de Tunesische president Kais Saied honderden miljoenen euro’s werd beloofd in ruil voor een strengere aanpak van de migratiestromen naar Zuid-Europa, lijkt nu dus zijn vruchten af te werpen.
Tunesië lijkt dus eindelijk zijn deel van de afspraak na te komen, na een kwakkelende start waarin de migratiecijfers zelfs stegen. De Tunesische grenspolitie onderschept inmiddels boten op zee, spoort mensensmokkelaars op, en zet illegale migranten het land uit. Illegale migranten mogen er ook niet langer werken of een kamer huren.
De strenge aanpak van Saied stuit vanzelfsprekend op veel kritiek van mensenrechtenorganisaties. Volgens hen worden vluchtelingen de woestijn in geduwd, waar ze vervolgens aan hun lot worden overgelaten. Ook worden veel vluchtelingen naar Algerije of Libië gedreven, waar ze vervolgens alsnog de oversteek wagen naar het Italiaanse eiland Lampedusa. Een duurzame oplossing is er dus nog niet, hoewel Meloni de cijfers ongetwijfeld kan en mag verkopen als een welgekomen succes voor de Italiaanse bevolking, die al jaren kreunt onder de niet aflatende migratiedruk.
Met de door N-VA geplande besparingsronde zal er in ons land niet veel meer te krijgen zijn. Dan blijven migranten vanzelf weg. Of autochtonen hier beter van worden, is een andere zaak. Mogelijk blijven we werken tot we erbij neervallen?