Was het een fout dat cd&v het communautaire debat links liet liggen?

Was het een fout dat cd&v het communautaire debat links liet liggen. Foto: Eigen redactie

Binnenland politiek

Was het een fout dat cd&v het communautaire debat links liet liggen?

Wannes Neukermans

“Je hoeft niet hetzelfde discours aan te gaan als een nationalistische partij. Maar het debat over efficiënt bestuur moet wel het onze zijn.” Volgens Joachim Coens had cd&v beter meer aandacht gevestigd op een staatshervorming. Dat vertelt hij in een interview met ’t Pallieterke. “Behoorlijk besturen is iets waarmee men cd&v zou moeten associëren.”

Eén van de belangrijke trofeeën die Joachim Coens als cd&v-voorzitter in het Vivaldi-regeerakkoord wist te krijgen, was de voorbereiding voor een staatshervorming. Annelies Verlinden was als minister ook bevoegd voor Institutionele Hervormingen. “Ze heeft daat niet veel mee kunnen doen, wat jammer is”, vertelt Coens. “Jürgen Vanpraet is uit haar kabinet vertrokken omdat hij toch niets kon uitrichten.” Volgens de burgemeester van Damme was het vooral MR die het dossier blokkeerde. “Maar waarschijnlijk is er ook te weinig druk gezet.”

Ook tijdens de campagne richting de verkiezingen van 9 juni was het communautaire geen prioriteit voor cd&v. “Ik zou daar toch iets meer aandacht voor gehad hebben”, zegt Coens. “Behoorlijk besturen is iets waarmee men cd&v zou moeten associëren. Dat behoorlijk bestuur gaat ook over het apparaat zelf. Je hoeft niet hetzelfde discours aan te gaan als een nationalistische partij. Maar het debat over efficiënt bestuur moet wel het onze zijn.”

Lees hier het volledige interview:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen