Afgelopen maandag opende de Nikkei-index, de beurs van Tokio, met de grootste puntendaling sinds 1987. De vrees dat de Amerikaanse economie in een recessie zou belanden, zorgde voor een wereldwijde schokgolf op de financiële markten. De Nikkei kreeg een klap van maar liefst 12,4 procent te verwerken.
Een dag later veerde de beurs opnieuw recht. Op dinsdag steeg de Nikkei om en bij de 10 procent, een indicatie dat de rust op de beurzen opnieuw enigszins hersteld is. Ook de Europese beurzen herstelden snel van de klap, al is de stijging daar heel wat minder spectaculair. Toch is er weinig reden voor enthousiasme. De Nikkei-index staat namelijk nog altijd ruim 10 procent lager dan een week geleden.
Reactie Federal Reserve
Naast Japan zijn alle ogen gericht op de Verenigde Staten. Het was dan ook uitkijken naar de reactie van de Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten van Amerika. En die reactie kwam er bij monde van CEO Austan Goolsbee. De Amerikaanse topbankier verzekerde dat de problemen zouden worden “opgelost” als de Amerikaanse economische situatie nog verder zou verslechteren.
De reactie van Goolsbee was nodig, aangezien de kritiek op de Federal Reserve de afgelopen tijd gestaag is toegenomen. Heel wat beleggers zijn bang dat de Fed te lang heeft gewacht met het verlagen van de rente en nu achter de feiten aanloopt. Afgelopen week bleek eveneens dat de banengroei in de Verenigde Staten sterk is afgezwakt onder de Biden-regering. Het was deze combinatie die het vuur aan de lont stak op de Nikkei-index, al zat ook het Japanse rentebeleid er voor iets tussen.
Of beleggers volledig gerustgesteld zijn door Goolsbee of het grote herstel van de Nikkei zal de komende tijd moeten blijken. Met de aankomende presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten kunnen de markten opnieuw erg volatiel worden. En dat geldt ook voor speculatie op de cryptomarkt. Donald Trump beloofde bijvoorbeeld al een “pro-bitcoin president” te worden en de gevolgen van “Biden’s war on crypto” te remediëren.