Heeft de burgemeester voldoende macht?

OCMW illustratie. Foto: Shutterstock

Binnenland politiek

Heeft de burgemeester voldoende macht?

Wannes Neukermans

Als Guy D’Haeseleer burgemeester wordt, wil hij Ninove zo onaantrekkelijk mogelijk maken voor anderstaligen. “Als je in Ninove geholpen wil worden, dan is dat in het Nederlands”, vertelt hij. Maar welke eisen kunnen lokale besturen aan hun inwoners stellen?

Ninove kampt met een enorm diverse bevolking en ziet ook veel Franstaligen uit Brussel komen. Ruim 30 procent van de leerlingen in de stad heeft een andere taal dan het Nederlands als thuistaal. Aan de loketten van het OCMW en de gemeente schakelt men snel over naar het Frans, hoewel de taalwetgeving daar duidelijk geen ruimte voor laat.

Niet welkom

“Dat willen we niet”, vertelt lijsttrekker Guy D’haeseleer (Forza Ninove) in een interview met ’t Pallieterke. “Als ik burgemeester word, zal ik onmiddellijk een campagne organiseren. Op die manier willen we een boodschap geven. Franstalige Brusselaar, hoofdzakelijk vreemdeling: in Ninove ben je niet welkom. We hebben liever dat je niet naar hier komt.” D’haeseleer zegt zich voor te kunnen stellen dat Brussel “niet de meest gezellige stad is om te wonen”. Hij suggereert dat Franstalige Brusselaars zich eerder in Wallonië moeten vestigen. “Daar heb je de taalproblematiek niet en kan je op het stadhuis zoveel Frans spreken als je wil.”

Maar hebben gemeentebesturen wel middelen en bevoegdheden om anderstaligen uit hun gemeente te weren? D’haeseleer is van oordeel dat dat zeker het geval is. Zo zou hij bijvoorbeeld geen tolken meer aanbieden aan mensen die geen Nederlands kennen. “Als je in Ninove geholpen wil worden, dan is dat in het Nederlands. En als je geen Nederlands kent, zal je je moeten laten vergezellen door een tolk die je zelf voorziet.”

Recent lanceerde Vlaams minister van de Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) ook een inspiratiegids waarin hij gemeentebesturen toont hoe zij hun wettelijke mogelijkheden maximaal kunnen uitputten, om een “assertief Vlaams beleid” te voeren. Zo kunnen gemeentebesturen bijvoorbeeld taalregels opleggen aan verenigingen die subsidies ontvangen.

Ontdek meer:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Heeft de burgemeester voldoende macht?”

  1. Als de burgemeesters de bevoegdheden en taken van de ministers moeten overnemen, kunnen we dan de functie van minister van Binnenlandse Zaken (federaal) en aangelegenheden (Vlaamse regering)tezelfdertijd afschaffen? Ze blijken dan toch nutteloos en dus overbodig. Afschaffen bovendien kostenbesparend. Quid de provinciegouverneurs? Met wat houden die pipo’s zich ganser dagen ledig? Hoeveel betaalt het jobke en wat zijn hun kwalificaties en dagelijkse prestaties? Ik vermoed dat ze minder presteren dan de gemiddelde royaltie. Zelf wil ik het doen voor 2500 euro netto per maand + gratis abonnement op het openbaar vervoer (De Lijn).

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen