Weyts wil “assertief Vlaams beleid” in Vlaamse Rand rond Brussel

Minister van de Vlaamse Rand Ben Weyts. Foto: Photonews

Binnenland politiek

Weyts wil “assertief Vlaams beleid” in Rand rond Brussel

Wannes Neukermans

Op het jaarlijkse colloquium ‘Stand van de Rand’ pleitte ontslagnemend minister van de Vlaamse Rand Ben Weyts voor een “assertief Vlaams Beleid” in de Vlaamse Randgemeenten. Door de stijgende bevolking en de stadsvlucht uit Brussel blijft het Nederlandstalig-Vlaamse karakter van de Randgemeenten onder druk staan. Met een inspiratiegids wil Weyts (N-VA) gemeenten tonen hoe gemeentebesturen hun wettelijke mogelijkheden maximaal kunnen uitputten.

Op het colloquium ‘Stand van de Rand’ werd het jaarlijkse cijferverslag over de Vlaamse Rand voorgesteld. De bevolking in de Rand stijgt sneller dan in de rest van Vlaanderen en dat heeft voornamelijk met migratie te maken. Volgens cijfers uit 2022 komt de bevolkingsgroei voor ruim 85 procent door migratie. De rest van de groei heeft te maken met het geboortesaldo. Inwoners uit de Rand zijn minder tevreden zijn dan in de rest van Vlaanderen over onderwijs, kinderopvang en jongerenvoorzieningen.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Bron: voorstelling cijfers Vlaamse Rand

Bevolkingstoename

De bevolking in de Rand groeit voornamelijk aan door mensen die het Brussels Gewest verlaten (48 procent) en door mensen uit het buitenland (31 procent). 15 procent van de inwijkelingen komt uit Vlaanderen en zes procent uit Wallonië. Van alle 31.357 mensen die in 2022 richting de Randgemeenten (de 6 faciliteitengemeenten Drogenbos, Kraainem, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode, Wemmel en Wezembeek-Oppem en verder de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Grimbergen, Hoeilaart, Machelen, Meise, Merchtem, Overijse, Sint-Pieters-Leeuw, Tervuren, Vilvoorde en Zaventem) verhuisden, had 44 procent een niet-EU-nationaliteit.

Volgens de Taalbarometer in 2019 daalde het aantal inwoners dat enkel Nederlands spreekt van 50 naar 45 procent sinds 2014. Terwijl het aandeel eentalig Franstaligen stabiel bleef, zijn het vooral de anderstalige inwoners die in aantal groeien.

Inspiratiegids

Weyts haalde aan dat gemeentebesturen de druk vanuit Brussel “niet lijdzaam moeten ondergaan”. “Ze kunnen wel degelijk een krachtig Vlaams beleid voeren, dat bijvoorbeeld nieuwkomers warm maakt voor onze taal en onze identiteit.” Zo kunnen gemeentebesturen volgens Weyts bijvoorbeeld taalregels opleggen aan verenigingen die subsidies ontvangen.

De minister lanceert een inspiratiegids met een 35 praktijkvoorbeelden voor gemeentebesturen rond taalpromotie, gemeenschapsvorming, lokaal onthaalbeleid, flankerend onderwijsbeleid en woonbeleid. Zo verwijst de gids onder meer naar de WIES-regeling (Wonen In Eigen Streek), die toelaat dat lokale besturen bij grote vergunningsaanvragen een deel van de woningen of kavels kunnen voorbehouden voor kandidaat-kopers met een middeninkomen en “lokale binding”.

Ontdek meer:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Weyts wil “assertief Vlaams beleid” in Rand rond Brussel”

  1. Vlamingen wachten ondertussen al meer dan een halve eeuw tevergeefs op correcte toepassing van de taalwetten in Brussel. Waar waren de Vlaamse politici al die tijd? Welke taal spreekt Bart De Wever met G.L. Bouchez tijdens de conclaven?

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen