PEPIJN. Het misplaatste narcisme van de VRT

De VRT-studio. Illustratie: Shuttertsock.

Identiteit

PEPIJN. Het onbeschaamd narcisme van de VRT

Pepijn Demortier

Galileo Galilei had zich vergist. De aarde draait niet rond de zon, maar rond de VRT. Of dat denken de werknemers van onze openbare omroep toch. Met “een vlammende open brief” werd eerder deze week het ontslag van twee werknemers aangeklaagd. Lotte Vermeir en Ricus Jansegers werden zonder pardon op straat gezet en door het HR-team naar hun auto geëscorteerd. En ja hoor, dat moest en zou heel Vlaanderen geweten hebben. Maar wie interesseert dat eigenlijk wat? 

Het antwoord laat zich raden: niemand. De open brief is dan ook veel meer dan zomaar een open brief. Het is een symptoom van een arrogant mediabedrijf dat denkt dat de wereld rond hen draait. En ja, dat gaat ten koste van de journalistieke objectiviteit en ernst van onze publieke omroep.

Het ministerie van de waarheid

VRT-journalisten zijn niet zomaar gewone stervelingen als u en ik. Het zijn de mensen die ons onderwijzen in de waarheid. Het is de moedige frontlinie tegen ‘fake-news’ en ‘extremisme’. Kortom: het ministerie van de waarheid. Één van de figuren die zichzelf een voortrekkersrol in die heilige missie aanmeet is bijvoorbeeld Amerika-correspondent Björn Soenens. 

De heer Soenens heeft er een olympische discipline van gemaakt om zoveel mogelijk Kamala Harris-propaganda te verkondigen in een zo kort mogelijke tijdsspanne. Bent u eerder de tandem Trump-Vance genegen? Dan krijgt u door Björn piekfijn uitgelegd waarom u verkeerd, kleinburgerlijk en achterlijk bent. Hoogst ongepast voor een openbare omroep die onpartijdig en objectief verslag zou moeten uitbrengen. Des te meer omdat de VRT halsstarrig blijft beweren dat ze wel degelijk een onpartijdig mediaplatform zijn.

Narcistische omroep

Ook Riadh Bahri, onze flamboyante nieuwslezer, spendeert elk vrij moment van zijn dag voor de spiegel. Dat is zijn goed recht, maar kwalijker wordt het wanneer Riadh u op het socialemediaplatform X meent te moeten onderwijzen over de politieke voorkeuren van Elon Musk. Musk is een extreemrechtse complotdenker, aldus onze nieuwslezer. Als werknemers van de openbare omroep dat soort meningen verkondigen op sociale media, hoe kan dan nog van u en mij verwacht worden dat wij daadwerkelijk geloven dat het VRT-personeel haar job op een onpartijdige manier uitvoert? Dat zowel links als rechts een faire stem in het debat krijgen?

Een narcistische openbare omroep is dan ook niet zomaar een fait divers. Laat mijn ironie u daarom niet misleiden over de ernst van het probleem. Wanneer er ideologisch geïnspireerde journalisten en ‘fact-checkers’ zich zonder weerwoord de waarheid kunnen toe-eigenen, is het open politiek debat dood en begraven. Een gepast keerpunt zou kunnen zijn om werknemers aan te nemen die niet denken dat de wereld rond hen draait. Of die niet voor andere zaken in de cel belanden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines. Iedere dag schrijft Pepijn een prikkelend opiniestuk voor PAL over hét onderwerp van de dag.

2 gedachten over “PEPIJN. Het onbeschaamd narcisme van de VRT”

  1. Helemaal akkoord met het artikel. Ik kijk al jaren niet meer naar VRT en afgelijden ( dit is geen typefout) .Deze zender wentelt zich al jaren genoegzaam in zijn eigen grote gelijk en is voor mij geen subsidie-euro waard. De eeuwige retour van dezelfde politici of andere covid-specialisten is alleen goed voor een herseninfarct. Op gebied van nieuwsgaring is er overigens een Vlaamse nivellering ook bij andere zenders op niveau van een zekere Gert die Kookt of ergens op zenders VTM5 tot 37 . Feitelijk beschamend . Wil je echt nieuws, doe dan de moeite om af en toe even naar de buurlanden te kijken, daar krijg je mogelijks toch ook die ander kant van het nieuws.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen