Overvolle gevangenissen: deze week al 139 gevangenen vervroegd vrijgelaten

Gevangenis. Illustratie: Shutterstock.

Justitie

Overvolle gevangenissen: deze week al 139 gevangenen vervroegd vrijgelaten

Pepijn Demortier

De Belgische gevangenissen zitten overvol. Om dat probleem tegen te gaan, worden tientallen gevangenen nu vervroegd vrijgelaten. Deze vervroegde vrijlatingen vinden plaats onder het mom van het ‘verlengd penitentiair verlof’, waarbij gevangenen die nog maximaal zes maanden moeten zitten de gevangenis vervroegd mogen verlaten.

Er zijn momenteel 1.300 plaatsen te weinig in onze gevangenissen. Geen tijdelijk probleem of fait divers dus, maar ernstige structurele problemen. Alleen deze week al mochten 139 criminelen de gevangenis vervroegd verlaten om de acute overbevolking tegen te gaan. Maar of het vervroegd vrijlaten van gevangenen veel zoden aan de dijk zal brengen, is een heel andere vraag.

Verkeerd signaal

Eerst het goede nieuws: zware criminelen en zedendelinquenten zouden niet in aanmerking komen voor het verlengde penitentiair verlof, maar dat kan bezwaarlijk een geruststelling genoemd worden. Heel wat Vlamingen voelen zich steeds onveiliger in onze steden, en criminelen terug de straat op sturen alleen maar omdat er geen plaats is in de gevangenis zal dat gevoel van onveiligheid alleen maar versterken.

Daarnaast is er ook het retrubutieve element van gevangenschap. Gevangenissen moeten niet alleen de samenleving beschermen tegen individuen die slechte bedoelingen hebben met hun medemensen, maar ze moeten ook een plek zijn voor gerechtigheid. Zodat burgers weten dat het loont om de wet te volgen en dat overtreders gestraft worden. Dit voorkomt dat burgers het heft in eigen handen nemen en blijven vertrouwen op ons rechtssysteem. Als misdadigers vrijkomen door mismanagement, ondermijnt dat juist elk gevoel van rechtvaardigheid. 

Hans Van Themsche

Ook een bekende gevangene mocht deze week van de vrijheid proeven, al was dat maar voor even.Hans Van Themschemocht na 18 jaar opsluiting voor het eerst de gevangenis verlaten voor een intakegesprek in een psychiatrische instelling. Een opname in een dergelijke instelling is vaak de eerste stap naar een re-integratie in de samenleving, die er ook voor Van Themsche vroeg of laat zit aan te komen.

Van Themsche, nu 36, vermoordde in 2006 de 2-jarige peuter Luna Drowart en haar au pair Oulematou Niangadou in het centrum van Antwerpen. In de afgelopen jaren vroeg Van Themsche meerdere malen een enkelband aan. Dat verzoek werd steeds geweigerd. Nu biedt de strafuitvoeringsrechtbank hem echter voor het eerst perspectief op een terugkeer naar de samenleving. Al zal dat nog niet voor meteen zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines. Iedere dag schrijft Pepijn een prikkelend opiniestuk voor PAL over hét onderwerp van de dag.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen