SUBSIDIES. Brugge subsidieert gevelrestauratie in Steenstraat

De gevel in kwestie in 1998 en 2009. Foto: inventaris.onroerenderfgoed.be

Financiële vrijheid

SUBSIDIES. Brugge subsidieert gevelrestauratie in Steenstraat

Thierry Debels

In een nieuwe reeks voor PAL analyseert auteur en journalist Thierry Debels de subsidies in Vlaanderen en daarbuiten. Elke donderdag licht Debels een organisatie of onderneming door die subsidies krijgt of kreeg. Hij gaat telkens na over welke bedrag(en) het gaat, waarom de subsidie werd uitgekeerd en door welk niveau en of het beoogde doel werd bereikt.

We vervolgen de reeks met een subsidie van de stad Brugge voor de restauratie van een gevel in de historische binnenstad. In zitting van 5 september 2022 besliste het College van Burgemeester en Schepenen van Brugge dat de specifieke restauratiewerkzaamheden aan de voorgevel (eerste en tweede verdieping) en de originele interieurelementen van het pand Steenstraat 46 in aanmerking kunnen komen voor stadssubsidie. De ‘Woning Den Roo Haen’, met bakstenen lijstgevel uit het derde-vierde kwart van de 18de eeuw juridisch vastgesteld als erfgoed.

Monumentenzorg

In zitting van 13 maart 2023 gaf het College principiële goedkeuring voor het restauratiedossier onder de opgesomde voorwaarden en de raming van het subsidiebedrag van 18.750 euro. Media 2024 waren de werken uitgevoerd en werd de uitbetaling van de premie gevraagd.

De werken werden opgevolgd door de dienst Monumentenzorg en Erfgoedzaken, die enkele malen op de werf werd uitgenodigd. De uitvoering wordt goed bevonden. De Gemeenteraad keurde eind augustus eenparig de toelage van 18.750 euro toe als stadstussenkomst voor de specifieke restauratiewerkzaamheden aan die voorgevel en de originele interieurelementen van dat pand in de Steenstraat.

Hoeveel subsidies werden uitbetaald?

Debels: “Zoals beslist in de Gemeenteraad gaat het om 18.750 euro. We hebben wel geen zicht op de volledige kostprijs van de werken en aan wie de toelage werd uitbetaald. De herstelling wordt door de stad Brugge wel beschouwd als zijnde uitgevoerd wegens openbaar nut.”

“Belangrijk: de stadstoelage wordt slechts uitbetaald na het verlijden van een akte van erfdienstbaarheid ‘non-modificandi’ op de gerestaureerde delen. Deze akte zal ook voorzien dat de stad Brugge het recht heeft om de nodige werken uit te voeren op kosten van de eigenaars die hun verbintenissen niet naleven. De kosten van deze akte vallen voor de helft ten laste van het stadsbestuur.”

“In geval van verkoop van het gebouw binnen een periode van 10 jaar na datum van uitbetaling van de toelage, is deze integraal terug te betalen door de verkrijger. De erfdienstbaarheid ‘non-modificandi’ blijft gevestigd.”

Waarom wordt deze subsidie uitgekeerd?

Debels: “Brugge hecht veel belang aan de historische gebouwen en deze toelage past binnen dat kader. Een belangrijk element waar we geen zicht op hebben is wie de eigenaar is van het pand en of de eigenaar de toelage echt nodig heeft, maar dat is voor andere subsidies soms ook het geval.”

Werd het beoogde doel bereikt?

Thierry Debels: “We hebben de gerestaureerde gevel onlangs kunnen bewonderen tijdens een wandeling in de mooie Brugse binnenstad en het resultaat mag er zijn. De vraag is evenwel hoeveel toeristen naar die eerste en tweede verdieping kijken, aangezien op de gelijkvloers een winkel gevestigd is.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen