OPINIE. N-VA kan iets leren van Jean-Marie Dedecker

Jean-Marie Dedecker. Photo News

Binnenland politiek

OPINIE. N-VA kan nog iets leren van Jean-Marie Dedecker

Redactie PAL

Tot afschuw van velen onder u koos Jean-Marie Dedecker ervoor om alsnog met zijn grote vijand Marc Descheemaecker van N-VA in zee te gaan in Middelkerke. Nochtans zei hij persoonlijk geen probleem te hebben met de Vlaams Belang-verkozene in zijn gemeente en ook zijn bestuur zette unaniem het licht voor een samenwerking op groen. Het cordon sanitaire handhaven brengt kennelijk meer op dan het te breken.

Jean-Marie Dedecker heeft het goed gespeeld. Van meet af aan gaf hij aan geen enkel bezwaar te hebben tegen een coalitie met het Vlaams Belang. Wellicht leek het idee om als eerste het cordon sanitaire te breken hem zelfs enigszins aantrekkelijk met het oog op zijn politieke erfenis. Hoe dan ook was het voor iedereen duidelijk dat hij ‘indien nodig’ bereid zou zijn om de traditionele machtspartijen in te ruilen voor het Vlaams Belang.

Nuttige stem

Dat geloofwaardig dreigen met een coalitie met het VB heeft hem geen windeieren gelegd. Bart De Wever repte zich met zevenmijlslaarzen naar het zeetje zodra de gesprekken een beetje te concreet begonnen te worden. Wat hij Dedecker allemaal heeft toegezegd, zal de komende jaren mogelijk duidelijk worden. Maar dat Dedecker niet voor niets zijn gezworen vijand Descheemaecker een schepenambt aanbiedt, daar steken we onze hand voor in het vuur.

Hoe onrechtvaardig het ook moge aanvoelen ten aanzien van het Vlaams Belang en hoe onrechtvaardig en wraakroepend die constante ontmenselijking van Vlaams Belangers ook is, het is wel de eerste keer dat hun gewicht wordt omgezet in politieke of andere munt. Meer dan het doorbreken van het cordon in Ranst, is het misschien een mijlpaal dat een nationale partij bereid is een politieke prijs te betalen voor het in stand houden van het cordon. Het is misschien een magere troost, maar de stem van de VB-kiezer was een nuttige stem.

Al decennialang stapt de N-VA naar de onderhandelingstafel nadat ze haar belangrijkste hefboom – een coalitie met het Vlaams Belang – zelf in de vuilbak heeft gegooid. De les die Jean-Marie Dedecker N-VA vandaag heeft geleerd, is dat er veel meer te bereiken is met die hefboom dan zonder. Overigens lijkt N-VA het Vlaams Belang wel succesvol te hebben gebruikt om PVDA buitenspel te zetten. Het zou leuk zijn als N-VA hetzelfde zou doen om Vlaamse eisen te realiseren en niet enkel om mandaten binnen te halen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




8 gedachten over “OPINIE. N-VA kan nog iets leren van Jean-Marie Dedecker”

  1. Ik persoonlijk heb het moeilijk met deze werkwijze en samenvatting , ik vind bij deze dat VB hierbij misbruikt is door JMDD , Vb en zijn kiezers krijgen zo al bagger genoeg over zich heen , dit kon er nog bij dan !! JMDD heeft bij mij en bij vele andere veel geloofwaardigheid verloren .En wat BDW betreft ,
    Het wordt ook hoge tijd dat BDW eens van zijn oppermachtige troon afgezet wordt , hij waant zichzelf de God van de wetstraat wil overal zijn zeg hebben en niet alleen in Antwerpen , maar bijna in ieder dorp – hoogmoed lijdt ten val !!

  2. Ik zie vooral dat de lokale democratie in Middelkerke democratie gemuilkorfd werd door een totalitaire partijvoorzitter-burgemeester uit de stad Antwerpen. Terwijl JMDD burgemeester van Middelkerke, grote toot, ex judoka, die oneervol plooit voor his master’s voice BDW. JMDD die zijn kiezers en de publieke opinie voor de gek houdt loopt aan de leiband van Bart. Van een West-Vlaming had ik beter verwacht. Middelkerke de badplaats van en voor mosselen. Zijn Vlaamse politici wel te vertrouwen? De vraag stellen is ze beantwoorden. Maar het kan anders bewijzen nieuwe Vlamingen met Marokkaanse roots (sic). Eerder toonde Faoud Adhimar al dat voor zijn status als vertegenwoordiger van het volk primeerde op de partijdictatuur. De laatste in de rij: Mohamed Ridouan burgemeester van Leuven weigerde consequent het bevel van partijvoorzitter Rousseau (Vooruit) om een coalitie met N-VA te sluiten en gaat verder met zijn uittredende progressieve ploeg. Pech voor Conner Rousseau en Bart Dewever. Zich durven verzetten tegen nationale dictaten daar heb ik respect voor. Lafaards en woordbrekers haat ik.

  3. Ik vind het ook spijtig dat VB buitenspel blijft. Maar ik begrijp het wel, ook al wil men het doen. JMDD zegt niet de paria van de kust te zijn, en gelijk heeft hij enigszins. Ranst en Ninove gan het ondervinden. Niet zozeer tegenwerking van de regeringen of ministers, maar van de administraties. Die zullen het hen moeilijk maken : dossiers geraken ‘verloren’, subsidieaanvragen ‘niet toegekomen’ , documenten ‘vergeten’, snellere en grondigere controles. Vertragingsmaneuvers genoeg om het die gemeentes moeilijk te maken. En ook onze Vlaamse(?) media zullen dit spel meespelen.
    Dat cordon zal pas verdwijnen als VB + N-VA niet in 2, maar in 30-40 gemeentes coalities kunnen en willen maken. Dus veel of geen! Spijtig genoeg.

    • Waarom zou N-VA het cordon (moeten) breken? Daar heeft ze geen enkel voordeel bij. Integendeel. Zij die beweren dat VB moet samenwerken met een (onwillige) N-VA fragiliseren het VB en versterken het beeld van een incontournabele BDW en diens succes verhaal met N-VA. VB de aanhangwagen van BDW. Willen we dat wel en onder welke voorwaarden? VB en N-VA hebben elk hun eigen DNA en verschillend wereldbeeld. Tijdens het conclaaf werden de culturele en politieke verschillen tussen beide tenoren via monologen in beeld gebracht.
      BDW/N-VA gaat trouwens zijn machtspositie niet delen met een zwakke concurrent die radeloos en tot dusver vruchteloos smeekt naar enige empathie van de Antwerpse Moloch. Gerolf Annemans come back please.

      • Spijtig dat de 2 nationalistische partijen concurrenten zijn. Door blok te vormen zouden ze echt iets kunnen bijdragen aan Vlaanderen en de wens van het Vlaamse volk. Het verdeel en heers principe is blijkbaar goed gekend bij BDW.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen