PEPIJN. Druggebruik in de lift: Belgen geven 1.2 miljard euro uit aan illegale drugs

Drugs. Illustratie: Shutterstock.

Veiligheid

PEPIJN. Falende maatschappij drijft mensen in de richting van drugs

Pepijn Demortier

De Tijd berichtte eerder deze week over de aanzienlijke stijging van het drugsgebruik onder Belgen. Vorig jaar zou er in België voor maar liefst 1,2 miljard euro aan illegale drugs zijn geconsumeerd. Maar dat indrukwekkende cijfer is niet eens het meest opvallende: de vorige schatting was slechts 647 miljoen euro, ongeveer de helft dus. Conclusie: het drugsgebruik in België is veel hoger dan eerst gedacht.

Dat België steeds meer vervlochten raakt met illegale drugs kan u dagelijks in de krant lezen. Van opgerolde drugslabs in Limburg tot grote cocaïnevangsten in de haven van Antwerpen en drugsgerelateerde liquidaties in Brussel. Vaak wordt met een beschuldigende vinger naar het buitenland gewezen, en wordt ons eigen land als slechts een onschuldige tussenstop op de route naar andere landen aangeduid. Maar heel wat Belgen blijken nu zèlf vragende partij te zijn voor illegale drugs. 

Illegale economie: 0.5 procent van het bbp

Het is geen geheim dat de sociale en economische gevolgen van illegaal drugsgebruik enorm zijn, a fortiori op een dergelijke schaal. Van geweldsdelicten en bomaanslagen in onze steden tot druggebruik in het verkeer. Zowat elke grote en kleine stad in België worstelt met de overlast die veroorzaakt wordt door druggebruik. Maar wie is eigenlijk “de schuldige” in heel deze affaire? De criminelen, de overheid of toch de consumenten? 

Feit is dat de nieuwe cijfers eens te meer aantonen dat er niet alleen naar de overheid moet worden gekeken in de strijd tegen illegale drugs, maar ook naar het individu en de bredere samenleving. Het is immers de consument die de illegale drugshandel in stand houdt, maar tegelijkertijd is het de falende maatschappij die mensen steeds meer in de richting van drugsgebruik drijft. Elke vorm van structuur en zingeving is volledig zoek in onze huidige samenleving, en zowel jongeren als volwassenen zien vaak geen andere uitweg dan af en toe weg te vluchten in verboden middelen.

Die vlucht is zo aanzienlijk dat ze zelfs kan worden waargenomen in het bruto binnenlands product van België. Volgens een schatting van De Tijd is de illegale economie goed voor ongeveer 0.5 procent van het Belgische bbp, of ongeveer 3 miljard euro. Naast illegale drugs geven de Belgen namelijk ook gemiddeld 1.1 miljard euro per jaar uit aan prostitutie. Weinig bemoedigende cijfers dus. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat het drugsprobleem, en alle problemen die hieruit voortvloeien, snel zullen worden opgelost.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines. Iedere dag schrijft Pepijn een prikkelend opiniestuk voor PAL over hét onderwerp van de dag.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen