De tweedaagse uitzonderlijke ceremonie begon begin december 2011 met een stoet van ridders die van de Schepenkamer in het Brugse Vrije over de Burg naar de basiliek van het Heilig Bloed stapten. Heel wat Bruggelingen gingen kijken naar het merkwaardig schouwspel.
In de basiliek werden zij ontvangen door de leden van de Confrérie van het Heilig Bloed onder wie bekende Bruggelingen Fernand Traen en dokter William De Groote. Twee nieuwe ridders werden toen opgenomen in de Orde van het Gulden Vlies. Het gaat om prins Michel de Ligne en prins Charles Louis van Merode. Bij De Ligne gaat het om de tak van de Habsburgs.
Gulden Vlies
Tal van telgen uit roemruchte Europese adellijke families woonden – discreet omringd door agenten van de Staatsveiligheid – een tweedaags kapittel in Brugge mee. De Orde van het Gulden Vlies is een exclusieve ridderorde. De leden worden vliesridders of toisonisten genoemd. In de katholieke Oostenrijkse tak behoren ze allen tot de Europese adel. De Spaanse tak is al sinds lange tijd een orde van verdienste. Het Gulden Vlies verwijst naar een Griekse mythe.
Michel Charles Eugène Marie Lamoral de Ligne, geboren in Belœil op 26 mei 1951, is de 14e Prins van Ligne, Prins van Amblise, Prins van Épinoy en Grootvorst van Spanje. Sinds 2005 staat hij aan het hoofd van het Huis van Ligne, een van de oudste en meest prestigieuze Belgische en Europese adellijke families.
Filips de Goede
KW: “Negenenzestig jaar na het vorig kapittel in de Onze-Lieve-Vrouwekerk vergaderde de Orde van Het Gulden Vlies twee dagen in Brugge. Dit genootschap van adellijke heren werd in 1430 in Brugge door de Bourgondische hertog Filips de Goede gesticht naar aanleiding van zijn huwelijk met Isabelle van Portugal. Ze kaderde in de centralisatiepolitiek van deze Bourgondische hertog die de adel in zijn hertogdom nauwer aan zich wilde binden.”
In de gotische zaal van het Brugse stadhuis staat deze stichting op een van de muurschilderingen afgebeeld. De Orde haalt haar symboliek uit de Griekse legende waarin Jason een draak verslaat en zo het Gulden Vlies verwerft. Het Gulden Vlies, een gouden lamsvacht, was een symbool van dapperheid. Maar het verwijst natuurlijk ook naar het Lam Gods.
Sint-Donaaskerk
In 1432 had het tweede kapittel van de Orde van het Gulden Vlies plaats in de Sint-Donaaskerk in Brugge. In 1468 werd er een kapittel georganiseerd in de Onze-Lieve-Vrouwekerk en in 1478 had het 13de kapittel plaats in de toenmalige Sint-Salvatorskerk.
In het koor van beide kerken zijn de 15de-eeuwse wapenborden nog bewaard. Precies 500 jaar na het tweede kapittel werd er in 1932 nog eens een kapittel in de Onze-Lieve-Vrouwekerk gehouden. In 2011 vormde laatstgenoemde kerk opnieuw – voor de derde keer – het decor van een kapittel.
Meer over adel en koningshuis
Het is goed naar het verleden te kijken. Zo weten we dat in de tijd van de Habsburgers je van Finland naar de canarische eilanden kon reizen zonder paspoort of grenscontrole. Moeiteloos. Nu is er een ‘Europese Unie’ die er alleen maar in slaagt het leven van mensen die in Europa leven verplichtingen op te leggen.
Ik vrees dat we dezelfde mening delen, alleen geldt dit niet voor zgn. “vluchtelingen” en “asielzoekers” die met gesubsidieerde boten de Middellandse Zee oversteken.