Belangrijke wending in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. De Verenigde Staten hebben, in samenspraak met enkele Europese bondgenoten, Oekraïne toestemming gegeven om Amerikaanse langeafstandsraketten in te zetten op Russisch grondgebied.
Het besluit van president Biden markeert een significante escalatie in het conflict en is volgens Amerikaanse functionarissen een reactie op de aanwezigheid van Noord-Koreaanse troepen in de regio Koersk. Hier zouden duizenden Noord-Koreaanse soldaten het Russische leger ondersteunen, wat de internationale dimensie van de oorlog alleen nog maar verder vergroot.
Rusland dreigt met verdere escalatie
Het gebruik van de wapens richt zich in eerste instantie op Koersk, een grensgebied waar Oekraïense troepen reeds terreinwinst hebben geboekt. Amerikaanse bronnen benadrukken dat deze beslissing bedoeld is om Noord-Korea een duidelijke waarschuwing te sturen: verdere inmenging zal niet zonder risico zijn. Tegelijkertijd toont het besluit een strategische ommekeer van Washington, met het doel Oekraïne in staat te stellen proactiever op te treden tegen militaire doelen in Rusland.
Russische parlementariërs hebben fel gereageerd op de beslissing. Zo waarschuwde Vladimir Dzjabarov, een vooraanstaand lid van de Russische Federatieraad, dat deze stap het risico op een mondiale escalatie vergroot. Hij noemde het een stap richting de Derde Wereldoorlog. Ook westerse critici waarschuwen dat de mogelijkheid van verdere escalatie aanzienlijk is. Bovendien verhoogt dit besluit de spanningen tussen NAVO-landen en Rusland, waardoor de diplomatieke ruimte voor onderhandelingen opnieuw verder verkleint.
Trump
De vraag is of Trump binnenkort het tij zal kunnen keren. Zowel Oekraïne als Rusland lieten zich al enigszins hoopvol uit over de verkiezing van de Republikein, die de oorlog weleens sneller dan verwacht tot een einde zou kunnen brengen. Het is namelijk grotendeels dankzij de enorme militaire en financiële steun van de Verenigde Staten dat Oekraïne na enkele jaren oorlog nog steeds relatief goed standhoudt.
Het is dan ook maar de vraag of de beslissing van Biden, gesteund door onder meer Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, wel zo verstandig is. Mocht Oekraïne in staat zijn om Rusland met behulp van Amerikaanse raketten aanzienlijke schade toe te brengen, dan kan het vooruitzicht op mogelijke vredesbesprekingen weer voor lange tijd de koelkast in verdwijnen.
Meer over de VS, Rusland en Oekraïne
Wie is de grootste politieke crimineel /kanibaal: Biden of Netanyahu?