In deze reeks voor PAL analyseert auteur en journalist Thierry Debels de subsidies in Vlaanderen en daarbuiten. Elke donderdag licht Debels een organisatie of onderneming door die subsidies krijgt of kreeg. Hij gaat telkens na over welke bedrag(en) het gaat, waarom de subsidie werd uitgekeerd en door welk niveau en of het beoogde doel werd bereikt. We vervolgen de reeks met een subsidie toegekend door Europa.
Hoeveel subsidies werden uitbetaald?
Het project met de naam “Het Lindelsbos – een verZORGd landschap” krijgt 188.000 euro uit het Europese subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling, LEADER.
LEADER (Liaison Entre Actions de Développement de l’Economie Rurale), is een subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling, waarbij lokale gemeenschappen zelf aan zet zijn om de lokale noden, relevante ontwikkelingsdoelstellingen en gewenste acties te formuleren.
Het project is een initiatief van Sint Oda en Natuurpunt Pelt dat de kans kreeg om aansluitende bospercelen te kopen van de verschillende eigenaars. Daar wordt volgens Mediahuis een vijftal hectare aangrenzende bospercelen van Sint Oda aan toegevoegd, waardoor een nieuw bos ontstaat aan de Ballaststraat en Langstraat op Lindelhoeven.
De bedoeling is nu om dit nieuwe Lindelsbos toegankelijk te maken voor de zorggebruikers van Sint Oda. Initieel is het werkterrein zo’n 18 hectare met de mogelijkheid om uit te breiden tot 30 hectare.
Sint Oda: “Het bos zal ook beschikken over infoborden en QR-codes, die heel wat audiovisuele mogelijkheden gaan bieden. Op die manier kan iedereen die de bossen bezoekt op een speelse manier leren. Voor de bewoners van Sint Oda, hun families en onze medewerkers zal het extra ruimte scheppen waar ze rustig samen buiten kunnen wandelen en ontspannen in de natuur. Sint Oda kan hier in samenwerking met Natuurpunt over meedenken. Door die samenwerking zal het bos ook met het nodige respect voor de natuur rolstoeltoegankelijk worden en ook recreatief worden ingericht op maat van onze zorggebruikers.”
De initiatiefnemers bij Mediahuis: “In het bos leggen we een speciaal, natuurlijk pad in ‘halfverharding’ voor rolstoelgebruikers aan. Hierdoor wordt de natuur ook voor de zorggebruikers en hun begeleiders beter toegankelijk. Dit pad zal ook geschikt zijn voor gezinnen met kinderwagens en ouderen met mobiliteitsproblemen, zodat zij zonder obstakels van de natuur kunnen genieten.”
“Op het parcours zullen rustplekken worden voorzien. Ook het luik natuurbeleving en -educatie is belangrijk, daarom plaatsen we ook beleefelementen.”
Waarom wordt deze subsidie uitgekeerd?
“Dit (de subsidie, red.) maakt dat we versneld kunnen starten”, reageert een tevreden Eddy Conjaerts, voorzitter van Natuurpunt Pelt in de kranten van de mediagroep. “Onze relatie met Sint Oda was al uitstekend en we kunnen die nu omzetten in concrete realisaties.”
Stijn Paesmans, algemeen directeur van Sint Oda, beaamt dit. “Sint Oda is een gerenommeerd dienstencentrum voor mensen met een complexe en meervoudige beperking. Onze organisatie telt op de Peltse campus vandaag meer dan 500 medewerkers en bijna evenveel vrijwilligers voor een 300-tal zorggebruikers. Hen kunnen we binnenkort dus een nieuwe buitendienst aanbieden.”
Het initiatief zal zich ook richten op de omliggende scholen van Sint-Elisabeth en de Corneliusschool.
Werd het beoogde doel bereikt?
Dat zullen we – zoals bij andere projecten – pas de komende jaren weten.
Er wordt momenteel een landschapsarchitect aangesteld die snel een gedetailleerd plan zal uitwerken. Hierbij worden alle betrokkenen gehoord, ook de buurtbewoners. De uitvoering op het terrein is gepland voor na de zomervakantie van 2025.
Naaldbossen zullen door Natuurpunt Pelt omgezet worden in gemengd bos, met vooral eiken, berken en beuken. “Met deze bosomvorming streven we naar een nieuw type bos, dat ecologisch veel waardevoller en ook klimaatrobuuster zal zijn”, luidt het tot slot bij Mediahuis.
Die ‘natuurpunters’ zijn toch maar rare mensen! Ze geloven rotsvast in ‘evolutie’, maar doen niets anders dan in de natuurlijke evolutie van de natuur ingrijpen. Bv. naaldbomen uittrekken en vervangen door andere bomen.
Maar een boer, die omwille van zijn broodwinning, hetzelfde doet is vermaledijd!