Uncategorized

Margriet Hermans: “Mijn vader was een echte Volksunie-man”

Wim De Smet

“Mijn vader was een echte Volksunie-man. Hij vond dat België niet functioneerde en hij wou Vlaanderen mee op de kaart zetten. Mijn vader was een ondernemer, een hardwerkende zelfstandige, zeker geen socialist. Maar hij sprak niet vaak over politiek. Ik mag zeggen dat ik nog altijd een Vlaamsgezind iemand ben. Ook al ben ik geen vlaggenzwaaier noch Vlaams-nationalist. Ik ben nog altijd fier op onze rijke geschiedenis.” Aan het woord is Margriet Hermans, zangeres en tv-figuur. En daarnaast ook Open Vld politica met tien jaar op de teller in het Vlaams Parlement. Onze redactie had een lang gesprek met deze markante vrouw.

Bij het begin van ons gesprek gaf u ook aan dat uw ouders trouwe lezers waren van ’t Pallieterke. Hoe Vlaams voelt u zich nog?

Ik zal onze taal ook altijd verdedigen. Ik vind dat belangrijk want het gevoel en de liefde voor onze taal beginnen af te zwakken en dat merk ik heel goed op in de muzieksector. Ik ben lid van Vlapo (Vlaamse Podiumsartiesten, nvdr). Wij strijden voor het Vlaamse lied maar die strijd is soms om wanhopig van te worden. Er klinkt steeds minder of bijna geen Vlaamse muziek meer op de radio. Platenfirma’s zijn ook hoe langer hoe minder geïnteresseerd in wat Vlaamse muziek.”

In de beheersovereenkomst van de VRT staat nochtans letterlijk dat Vlaamse en Nederlandstalige muziek een centrale plaats moet krijgen. Gebeurt dat dan te weinig?

“De VRT is de enige zender die tenminste nog iets doet voor ons. Maar in het buitenland zijn er voorbeelden genoeg waar de landstaal wel geapprecieerd wordt. In Italië draaien ze 60 procent Italiaanse muziek op commerciële en officiële zenders. Frankrijk draait 40 procent Franstalig, vroeger was dat ook 60. Maar wij hier in Vlaanderen hebben geen quota. Dan zeggen ze in de partij: “Margriet, wij zijn liberalen, wij zijn tegen quota”. Tja, als je tegen quota bent, dan komt er ook geen enkele vrouw meer bovenaan op de kieslijst, zo simpel is dat . Of je moet ze binnen kopen (lacht).”

U kantte zich onlangs fors tegen de opstart van de cultuurzender Podium 19. De Vlaamse regering maakte daar 400.000 euro voor vrij. Waarom bent u niet akkoord?

“Omdat het onrechtvaardig is dat de sector die als eerste zit te lobbyen en al zwaar structureel gesubsidieerd wordt, ook meteen weer geld krijgt. De gewone Vlaamse artiest kan niet eens meer optreden. Die krijgen gewoonweg niets. We hebben nu binnen het Vlapo een brief gericht aan minister Jambon. We hopen dat ook de gewone artiesten enkele steunmaatregelen krijgen. Eigenlijk zou de cultuurminister alle spelers moeten ondersteunen. We hebben nu met Vlapo een aanvraag gedaan voor een drietal opnames om te streamen. Fingers crossed.”

Haar visie op corona, El Kaouakibi, de crisis bij Open Vld, de koers van die partij, het cordon sanitaire… maar ook over wat haar persoonlijk raakte deze laatste maanden? Het volledige interview is beschikbaar op de website voor onze abonnees. Klik onder voor het artikel, of neem een abonnement!?

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim De Smet (°1970, Asse) was meer dan 20 jaar dienst als journalist bij Het Laatste Nieuws. Hij is altijd op zoek naar nieuws.

1 gedachte over “Margriet Hermans: “Mijn vader was een echte Volksunie-man””

  1. VRT radio saboteert Vlaamse schlagers. Welnu dan moet de overheid stoppen om die Vlaams hatende en incivieke VRT nog langer te financieren zo simpel is dat. Bij de verkiezingen halen Vlaamse gezinde partijen bijna 50 procent van de stemmen en desondanks houdt de VRT vast aan een inciviek anti- Vlaams cultuur beleid. In de plaats van sleeping Jan zou ik mijn conclusies trekken en de liberale Vlamingenhaters uit de Vlaamse regering gooien. Liever geen regeringsdeelname dan een coalitie vormen met Vlaamse zelfhaters.

Plaats een reactie

Delen