Rusland blijft op ramkoers met Twitter: vertraging verlengd, blokkering niet uitgesloten

Foto: Illustratief. Rusland op ramkoers met Twitter. Shutterstock.

Uncategorized

Rusland blijft op ramkoers met Twitter: vertraging verlengd, blokkering niet uitgesloten

Kristof Luypaert

Rusland heeft de vertraagde werking van de microblogsite Twitter met een maand verlengd, tot midden mei. Tot een blokkering, waarmee het land eerder gedreigd had, komt het vooralsnog niet.

De Russische overheid besliste midden maart om de werking van Twitter te vertragen. De sociaalnetwerksite zou de wet hebben overtreden, omdat ze weigerde publicaties te verwijderen die Rusland als illegaal beschouwt. Sindsdien zou Twitter ongeveer 1.900 van de 3.100 betrokken publicaties over drugs, zelfmoord of nog kinderporno verwijderd hebben.

Dat bevestigt de Russische toezichthouder Roskomnadzor. Hij geeft Twitter nu een maand extra de tijd om ook de resterende geviseerde publicaties te verwijderen. Als dat tegen midden mei niet is gebeurd, kan het alsnog tot een blokkering komen, dreigt Roskomnadzor.

Enkele dagen geleden nog kreeg Twitter van een Russische rechtbank een boete van 100.000 euro opgelegd omdat het weigerde tweets te verwijderen waarin jongeren zijn opgeroepen te protesteren tegen de gevangenneming van de prominente Kremlin-criticus Aleksej Navalny.

Twitter zei eerder bezorgd te zijn over de impact van de Russische maatregelen op de vrijheid van meningsuiting en ontkende toe te staan dat het platform wordt gebruikt om gedrag dat in Rusland illegaal is, te bevorderen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

2 gedachten over “Rusland blijft op ramkoers met Twitter: vertraging verlengd, blokkering niet uitgesloten”

Plaats een reactie

Delen