’Chinese labomedewerkers hadden al klachten voor uitbraak’

De Chinese virologe die als eerste stelde dat het virus uit een labo ontsnapte. Foto: You-Tube

Uncategorized

’Chinese labomedewerkers hadden al klachten voor uitbraak’

Kristof Luypaert

Uit informatie van Amerikaanse inlichtingendiensten blijkt nu dat medewerkers van een laboratorium in de Chinese stad Wuhan hadden volgens Amerikaanse inlichtingendiensten voor de uitbraak van het nu bekende coronavirus klachten die horen bij het virus. Het gaat om een lab waar onderzoek werd gedaan naar pathogene virussen, zoals de coronavirussen. Dat schrijft onder meer The Wall Street Journal.

https://redactie.palnws.be/2021/05/het-vermoeden-dat-covid-19-uit-een-chinees-labo-is-ontsnapt-wint-veld/
Lees ook deze column van Jurgen Ceder.

Al in november 2019, dus ruim vooraleer er ‘officieel’ sprak was van een corona-uitbraak, melden diverse medewerkers van het lab zich al ziek met ernstige klachten. Amerikaanse inlichtingendiensten zien er een bevestiging in dat het virus wel degelijk uit het laboratorium ontsnapte. China heeft dat altijd ontkend en den kans dat China dat ooit zal toegeven lijkt onbestaande.

Ook opmerkelijk is dat een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou hebben aangetoond dat dat het virus “waarschijnlijk niet uit een laboratorium afkomstig was”, maar van dier op mens zou zijn overgesprongen.

Chinese virologe lijkt gelijk te krijgen

Op dat onderzoek kwam bijzonder veel kritiek, omdat China nooit carte blanche had gegeven aan de onderzoekers. De wetenschappelijke waarde van dat onderzoek wordt dan ook in vraag gesteld door diverse critici.

Een van klokkenluiders zag haar Twitter account opgeschort toen zij publiek beweerde dat het coronavirus is ontwikkeld in een Wuhan-laboratorium. De Chinese viroloog Li-Meng Yan haalde in november vorig jaar de krantenkoppen toen ze beweerde bewijs te hebben om aan te tonen dat het dodelijke virus in een Wuhan-laboratorium was gemaakt.

Ze moest China ontvluchten nadat ze klokkenluider was geworden in de zaak.

Uitgelekt

Het Amerikaanse onderzoek waarover sprake was eigenlijk al in januari klaar. Toch raakt de informatie pas bekend via de gerenommeerde Amerikaanse krant The Wall Street Journal. De krant schrijft dat het gaat om een uitgebreid onderzoek. Toch zijn er in de Verenigde Staten andere bronnen die van mening blijven dat “de informatie afkomstig is van een bevriend land” en “dat er meer onderzoek nodig is”.

Er zijn veel verschillende soorten coronavirussen. Het nu bekende SARS-CoV-2 kan leiden tot de ziekte Covid-19, maar niet al die virussen kunnen mensen ziek maken. De huidige virusuitbraak begon in Wuhan en verspreidde zich over de hele wereld.

Ook Dr. Steven Carl Quay, MD, PhD kwam in een studie van 29 januari van dit jaar, op basis van een “Bayesiaanse” statistische analyse naar de oorsprong van de coronapandemie tot een gelijkaardige conclusie. Volgens Quay toont zijn studie “zonder enige twijfel” aan dat SARS-CoV-2 een laboratorium-afgeleid virus is. De waarschijnlijkheid daarvan berekende hij op 99,8% versus een kans van 0,2% kans dat het een natuurlijke zoönose zou zijn.

Baas viruslab Wuhan: onzin

De directeur van het laboratorium in de Chinese stad Wuhan blijft desalniettemin formeel ontkennen dat zijn medewerkers in november 2019 ziek zijn geworden als gevolg van een mogelijke uitbraak van het coronavirus. Hij doet het rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten af als “een regelrechte leugen die uit het niets kwam“. Dat zei Yuan Zhiming, directeur van het Wuhan National Biosafety Laboratory van het instituut, aan de Chinese krant Global Times.

De beweringen zijn ongegrond. Het lab is niet op de hoogte geweest van deze situatie, en ik weet niet eens waar dergelijke informatie vandaan komt”, vertelde de Chinese onderzoeker aan de krant.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

5 gedachten over “’Chinese labomedewerkers hadden al klachten voor uitbraak’”

  1. De halve wereld ,de linkse dan toch ten minste ,verklaarde Trump gek toen hij covid-19 het China-virus durfde noemen! Niettegenstaande het feit dat toen al gesproken werd van een uitbraak van een virus uit een Chinees labo. Dat de WHO daar eerst afwijzend op reageerde hoeft geen verwondering daar haar voorzitter een Senegalees is .Senegal eet uit de hand van China dus meer hoef je daar niet aan toe te voegen. Ten andere toen ter tijd verdwenen plotseling nog 2 Chinese klokkenluiders van de aardbodem…Het zijn communisten nietwaar waar nooit iets misloopt! Herinner u Chernobyl…

Plaats een reactie

Delen