Afbeelding ter illustratie - Afbeelding: Shutterstock

Afbeelding ter illustratie - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Franstalige studentenkoepel wil toelatingsexamen voor artsen afschaffen: “Stop politieke chantage”

Niels Geerinck

Sinds de regeringsvorming struikelen de Vlaamse en Franstalige onderwijsministers over het toelatingsexamen en quotum voor artsen in ons land. Door de coronacrisis laait de discussie wederom op. De Franstalige studentenkoepel FEF (Fédération des étudiants francophones) liet vandaag duidelijk merken dat ze nog steeds tegen de inrichting van een toelatingsexamen voor de artsenopleiding zijn.

Het standpunt van de FEF rondom het thema is al geruime tijd hetzelfde. Volgens de federatie vormt het toelatingsexamen in de opleiding geneeskunde eerder een ‘obstakel’ in het werven en opleiden van nieuwe artsen. Ze kaarten hierbij ook het tekort aan artsen aan. “Per 3.000 à 4.000 studenten die het toelatingsexamen afleggen, slaagt slechts 20 procent. Duizenden studenten kunnen dus niet aan de studies beginnen, terwijl nu al per drie huisartsen die met pensioen gaan, er slechts één wordt opgeleid om die te vervangen”, aldus de FEF. Volgens de federatie zal ons gezondheidssysteem en de opleiding van onze artsen “volledig herdacht” moeten worden na de coronacrisis.

Een sociaaleconomische kwestie

Volgens de federatie zou het toelatingsexamen te kampen hebben met een sociaaleconomisch probleem. Zo zou het slechts studenten uit “gegoede milieus” tegoeden komen. Dusdanig vormt het examen volgens de FEF een “sociale filter” op de kandidaat artsen. “We kunnen niet aanvaarden dat de toegang tot hoger onderwijs grotendeel afhankelijk is van het sociaaleconomische milieu van de student.” , zo voegen ze toe. Volgens hen wordt de discussie rondom het toelatingsexamen misbruikt en zo roepen ze ook op tot het “stoppen van de politieke chantage.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

4 gedachten over “Franstalige studentenkoepel wil toelatingsexamen voor artsen afschaffen: “Stop politieke chantage””

  1. Is het al 1 april? Wij moeten door het gedrocht België dat in leven gehouden word door ruggengraatloze politiekers die voor een postje keer op keer hun ziel verloochenen steeds weer politiek gechanteerd.
    Dit mag door de gecontroleerde en in bedwang gehouden gesubsidieerde media niet verschijnen, maar als ze roepen over de taalgrens kan dit wel? Il faut le faire!

  2. Minister De Block had de macht om het probleem op te lossen,Vlaanderen heeft de wet die voor gans het
    land geld zonder problemen toegepast,Wallonie nooit ,men kan dus stellen dat een minderheid een
    meerderheid domineert dit geld ook economies-cultureel en taal.

Plaats een reactie

Delen