Uncategorized

Straffeloosheid heerst: boeven mogen beschikken

Karl Van Camp

Op maandagavond ben ik een trouwe kijker van de televisiereeks “Niveau 4”, waarbij politiemensen van dichtbij gevolgd worden in hun dagelijks werk. De serie is van de hand van televisiemaker Eric Goens, die twee jaar geleden een soortgelijke reeks maakte over de politie van Sint-Jans-Molenbeek.

In de huidige reeks worden de politiekorpsen van Hasselt, Sint-Niklaas en Aalst gevolgd. Opvallend in de reeks zijn enkele politiek niet correcte uitspraken van enkele inspecteurs. Van de winkeldiefstallen in het centrum van Hasselt wordt 75 procent gepleegd door asielzoekers uit het nabijgelegen opvangcentrum van Houthalen (waar sinds 2015 zo’n 700 vluchtelingen worden opgevangen). Of ze komen vanuit Brussel of Luik met de trein of met de wagen.

Betrapt én geseind

Dan zien we in een winkelstraat in Hasselt twee agenten – in burger – patrouilleren. Ze houden een man en een vrouw in het oog, omdat die zich verdacht gedragen. Als de man in de Inno inderdaad wat juwelen weggrist, wordt ingegrepen. De man en vrouw worden in de boeien geslagen. Het blijken Georgiërs te zijn. Aangekomen op het politiebureau, blijkt dat de man geseind staat in Duitsland en dat zijn aanhouding gevraagd wordt. Beiden staan voor eerdere en gelijkaardige feiten bekend.

En dan komt het. Na verhoor mogen beiden ‘beschikken’. Hoewel op heterdaad betrapt, hoewel geseind, hoewel niet aan hun proefstuk toe, worden ze vrijgelaten. Maar, oef, ze kregen wel een papier mee met de dwingende eis het Belgische grondgebied binnen 24 uur te verlaten.

(Lees verder onder de video)

Straffeloosheid

Dagelijks worden 266 winkeldiefstallen vastgesteld. Maar meer dan 42 procent van de winkeliers doet zelfs geen aangifte van diefstal meer. Het beleid van supertolerantie wordt van boven opgelegd aan de politie. Voor de politie blijft het ondertussen “dweilen met de kraan open”, terwijl minister Geens wegkijkt. Ook in de afleveringen van “Niveau 4” van twee jaar geleden zag je de frustratie van de politiemensen die boefjes en boeven al tien keer hadden opgepakt, en telkens hadden moeten laten gaan.

Twee jaar verder zijn we, en winkeldiefstallen zijn nog steeds geen prioriteit voor het gerecht, hoorde ik een politieagent zeggen in de uitzending. Er volgt in negentig procent van de gevallen geen vervolging. Er is niets veranderd. Dank u, minister Geens.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Oud-hoofdredacteur van weekblad 't Pallieterke en nog steeds trouw auteur van tal van opiniestukken.

Delen