Uncategorized

D’Haese (PVDA) over Stalin: “Ga historische balans niet opmaken”

Pieter Van Berkel

Vlaams Parlementslid Jos D’Haese (PVDA) wil “de historische balans” over de communistische dictator Jozef Stalin “niet opmaken”. Dat zegt hij in een interview met De Zondag, nadat hem gevraagd werd of Stalin een massamoordenaar was.

In het interview met De Zondag krijgt Vlaams Parlementslid Jos D’Haese (PVDA) meermaals vragen over de associatie van zijn partij met de communistische dictator Jozef Stalin en bedenkelijke regimes als Noord-Korea.https://5d0bd5e59d97298d79eb30a048168abf.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html#xpc=sf-gdn-exp-2&p=https%3A//sceptr.net

“Ik ga de historische balans niet opmaken”

Het dwepen met Stalin was volgens D’Haese iets van voor zijn tijd. “Het vernieuwingscongres van 2008 was cruciaal voor mij”, zegt D’Haese. “De partij zou voortaan haar eigen weg gaan. Dat wil zeggen: geen buitenlandse voorbeelden meer, maar een eigentijds marxisme voor België. Het is van die partij dat ik lid ben geworden.”

Volgens D’Haese verschilt zijn partij van het rechts-nationalistische Vlaams Belang in het feit dat de PVDA volgens hem wél breekt met het verleden. “Die partij weigert haar verleden af te zweren”, zegt D’Haese.

Als het Vlaams Parlementslid daarop de vraag krijgt of Stalin een massamoordenaar, danst D’Haese om de hete brij heen. “Ik ga de historische balans niet opmaken”, zegt de PVDA’er. “Hoeveel keer moet ik dat herhalen? Er zijn zware fouten gemaakt in het verleden. Het model van Stalin is niet mijn model. Maar ik kijk naar de toekomst.”

Miljoenen doden onder Stalin

Jozef Stalin was tussen 1922 en 1952 Secretaris-Generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie en in die hoedanigheid de leider van de communistische statenbond. Het werkelijke dodental onder Stalin is nog altijd voer voor discussie.

Vast staat dat er zeker 3,3 miljoen ‘officiële’, geregistreerde doden vielen als direct gevolg van zijn beleid – executies, zuiveringen en goelags. Hierbij zijn de meer dan 5,5 miljoen doden als gevolg van de doelbewust veroorzaakte hongersnood in Oekraïne nog niet meegeteld. Sommige historici maken zelfs gewag van minstens 20 miljoen doden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Delen