Europees Hof van Justitie (Shutterstock)

Europees Hof van Justitie (Shutterstock)

Uncategorized

Ex-minister Karel Pinxten onder vuur voor jarenlange fraude

Wijnand Meeus

Ex-minister Karel Pinxten (Open Vld) moet zich als tweede hooggeplaatste EU-functionaris in de geschiedenis verantwoorden voor het Europees Hof van Justitie. In 2018 kwam aan het licht dat hij jarenlang een frauduleus luxeleven leidde met Europees geld.

Karel Pinxten was auditeur bij de Europese Rekenkamer tussen 2006 en 2018. Onderzoek heeft aangetoond dat hij in die jaren profiteerde van de onduidelijke regelgeving in verband met uitgaven. Deze regelgeving werd ondertussen aangepast. Pinxten zou zeer los omgesprongen zijn met de scheiding tussen professionele en privé-uitgaven. Zo reisde hij naar eigen voor professionele redenen naar Cuba met zijn vrouw, terwijl het enige doel toerisme was. Op deze reis rekende hij voor meer dan 10.000 euro onkosten aan.

Naast deze reis liet Pinxten ook vele etentjes met politieke vrienden, zakenrealties en wijndegustaties betalen door zijn werkgever die niets te maken hadden met zijn job. Hij liet bovendien zijn familie tanken met zijn tankkaart. 

De rekenkamer trok met het rapport van het Europese anti-fraudeagentschap OLAF naar het Europees Hof van Justitie. Volgens de Rekenkamer is de fraudezaak een “inbreuk op de fundamentele waarden van de EU”. Ze vragen nu om twee derde van de pensioenrechten van Pinxten in te trekken.

Pinxten noch zijn advocaat willen momenteel reageren op de onthullingen. In 2018, toen de zaak aan het licht kwam, reageerde hij aan Belga:  “Wanneer het stof is gaan liggen, zullen we zien hoe groot de muis is die de berg gebaard zal hebben, eventueel na een rechterlijke toetsing.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen