Monsterproces tegen handlangers terreurverdachten Parijs: uitspraak woensdag

foto: shutterstock. Monsterproces tegen handlangers terreurverdachten Parijs: uitspraak woensdag

Uncategorized

Monsterproces tegen handlangers terreurverdachten Parijs: uitspraak woensdag

Kristof Luypaert

Sinds begin september loopt het “monsterproces” tegen elf vermoedelijke handlangers van de terreurverdachten van de aanslagen in januari 2015 in Parijs. De aanklagers van het Antiterreurparket eisten strenge straffen, van 5 jaar cel tot levenslange opsluiting. Ze houden vol niet te weten dat degenen aan wie ze hand- en spandiensten leverden jihadisten waren. Het proces duurt intussen drie maanden. Woensdag volgt de uitspraak. Dat meldt De Telegraaf.

Op 7 januari 2015 vond de slachtpartij plaats die de broers Chérif en Saïd Kouachi uitvoerden op twaalf redactieleden van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Een dag later schoot Amedy Coulibaly een politieagente dood een Parijse voorstad.

Vrijdag 9 januari gijzelde Coulibaly klanten van een joodse supermarkt. Daarbij vielen vier doden te betreuren. Coulibaly zelf kwam om tijdens de politie-interventie, evenals de Kouachi broers, toen die een man gijzelden in een drukkerij in Noord-Frankrijk.

Hoofdverdachte in het proces is Ali Riza Polat, die zich bekeerde tot de islam. Hij zou met Amedy Coulibaly drugs hebben verhandeld en kende alle andere betrokkenen. Het parket wil dat hij de rest van zijn leven achter de tralies verdwijnt.

Zware straffen gevorderd

Polat blijft alle beschuldigingen ontkennen. Tegen Mohammed Belhoucine eist het parket levenslang. Maar hij was niet bij het proces aanwezig. Hij zou de brief hebben geschreven waarin Coulibaly trouw zwoer aan Islamitische Staat. Belhoucine wordt beschouwd als zijn religieuze mentor. Ook Hayat Boumeddiene, de vriendin van Coulibaly, staat bij verstek terecht. Tegen haar vordert men een celstraf van 30 jaar.

Het is ook uitkijken hoe de Franse pers zal omgaan met het proces. De slachtoffers van de gijzeling deden de Franse pers zelfs een proces aan. Dit omdat de live verslaggeving toen de levens van de gijzelaars in gevaar zou gebracht hebben. 

Zij vluchtte al voor de aanslagen naar Syrië en wordt nog gezocht. Tegen de andere verdachten vordert het parket tussen de vijf en twintig jaar cel, op verdenking van het leveren van wapens, geld en logistieke ondersteuning bij de aanslagen. Woensdagmiddag om 16 uur volgt de uitspraak in “het monsterproces”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen