Bart De Pauw: meedogenloze stalker zonder schuldbesef of slachtoffer van misbegrepen flirtgedrag?

Foto: WikiPedia/Instagram/Facebook. Bart De Pauw: meedogenloze stalker zonder schuldbesef of slachtoffer van misbegrepen flirtgedrag?

Uncategorized

Bart De Pauw: meedogenloze stalker zonder schuldbesef of slachtoffer van misbegrepen flirtgedrag?

Kristof Luypaert

Is Bart De Pauw de meedogenloze stalker zonder schuldbesef. Een seksueel roofdier dat zonder schroom misbruik maakte van de machtspositie die hij had tegenover negen vrouwen waarmee hij samenwerkte? Of is hij, zoals hij zelf zegt, vooral het slachtoffer van zijn eigen verkeerd begrepen flirtgedrag? 

Dat moet de correctionele rechtbank van Mechelen vanaf donderdag 14 januari 2021 uitmaken. Die dag vindt om 13.00 uur de inleidingszitting in het dossier plaats tegen de man die ooit Vlaanderens populairste en creatiefste televisiemaker was.  De eerste zittingsdag dient enkel om de agenda te bepalen en zal duidelijk maken wanneer het dossier voor de rechtbank zal gepleit worden.

Bart De Pauw is naar de correctionele rechtbank verwezen wegens “belaging en stalking met elektronische communicatiemiddelen”. De Pauw kwam begin november 2017 zelf naar buiten met het nieuws dat de VRT de samenwerking met hem had stopgezet na klachten over grensoverschrijdend gedrag door verschillende vrouwen met wie hij had samengewerkt.

Zelf hield hij steeds vol dat hij niets strafbaars deed en vroeg zelf om een proces. “Voor het eerst zal ik context kunnen geven bij al die aantijgingen. Ik zal mijn verantwoordelijkheid nemen als zou blijken dat ik ergens in de fout ben gegaan, maar ik zal mij tot het uiterste verweren waar er gelogen is of waar ik ten onrechte in een slecht daglicht ben gesteld”, zei hij daarover.

Drie beroepsrechters zullen zich later dit jaar over het dossier buigen. Indien deze hem  schuldig bevinden, riskeert De Pauw een maximumstraf van twee jaar cel.  

Advocaat Bart De Pauw: “Veroordeeld nog voor het proces is begonnen” 

“Bart is alweer veroordeeld nog voor het proces begonnen is”, zegt meester Michaël Verhaeghe, die zo reageert op een persbericht dat woensdagmorgen is verstuurd door het Instituut van Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Daarin maken de negen burgerlijke partijen zich na meer dan twee jaar bekend. Ze gaven ook een kort statement op het dossier. Het is daarop dat Verhaeghe reageert.

“Het blijft ons verbazen dat Bart in de media én in het persbericht voor de zoveelste keer veroordeeld wordt op basis van beschuldigingen, waarvan niemand weet of ze überhaupt waar zijn en waarover het echte debat nog moet gevoerd worden. Zoals in alle strafzaken gaat het om de feiten, in hun juiste geheel geplaatst. Wij hebben hier veel over te vertellen en zullen dat doen voor de rechtbank. Dat is voor ons de enige plek voor een correct en sereen debat over schuld en onschuld.”

“We zijn eveneens tevreden om in het persbericht van het Instituut van Gelijkheid van Vrouwen en Mannen te lezen dat ze beslist hebben om de zaak ook voor te behouden voor de rechtbank, niettegenstaande de interviews van de afgelopen maanden en gisteren nog in een bekend weekblad door Liesbeth Stevens, adjunct-directrice van het Instituut”, besluit Verhaeghe. Hij laat nog weten dat De Pauw zelf “akte neemt” van het persbericht van woensdagmorgen.

De negen vrouwen van De Pauw

In het proces dat volgende week donderdag start, staat Bart De Pauw (52) tegenover negen ­vrouwen die hem stuk voor stuk ­beschuldigen van grensoverschrijdend gedrag.

Onder hen een styliste, vier bekende actrices en een voormalig journaliste. Dat schreven de kranten van Mediahuis woensdag. De tv-maker zelf weet al langer om wie het gaat.

Mediahuis kon de namenlijst inkijken en merkt op dat de profielen van die negen vrouwen uiteenlopen. Hun leeftijden vandaag variëren van midden de 20 tot 50. Vier van hen zijn actrices bekend bij het ­grote publiek. De anderen bleken vooral actief achter de schermen.

Woensdag traden zij, na het perslek, in een gezamenlijke mededeling naar buiten. “Het enige dat wij willen, is dat het aanhoudende grensoverschrijdende gedrag stopt”, stellen ze.

Maaike Cafmeyer (‘Het Geslacht De Pauw’), Liesa Naert (‘Willy’s en Marjetten’ en ‘Quiz me Quick’) en Ella-June Henrard (‘It’s Showtime’) werkten samen met De Pauw. Actrice Lize Feryn niet. Toch zou ook zij uit het niets seksueel getinte berichten van hem gekregen hebben vanaf 2014.

De andere vrouwen zijn Cathérine Ongenae, die als kleedster en actrice voor ‘Het Geslacht De Pauw’ werkte, Dymphne Poppe, voormalig programmamaker bij De Pauws productiehuis Koeken Troef, Ellen Lloyd, kleedster bij het televisieprogramma ‘Twee tot de zesde macht’, Jenka Van de Voorde, voormalig stagiair en medewerker bij Koeken Troef, en Helena De Craemer, voormalig stagiair bij het productiehuis.

Alle negen hebben ze zich burgerlijke partij gesteld. In een gezamenlijke mededeling zeggen de vrouwen dat ze opgelucht zijn dat de rechtszaak “eindelijk” van start gaat.

Toch betreuren ze naar eigen zeggen dat dit alles via de gerechtelijke weg moet lopen: “Het enige dat wij willen is dat het aanhoudende grensoverschrijdende gedrag stopt. Dat Bart De Pauw erkent dat hij ernstig in de fout ging, dat hij zich excuseert en zich in de toekomst niet meer aan dergelijk gedrag schuldig maakt”, klinkt het.

“Hopelijk kan het andere slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag sterken om aan de alarmbel te durven trekken.” De vrouwen kondigen aan verder geen commentaar te willen geven en vragen journalisten om hun privacy en die van hun naasten te respecteren.

Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen stelt zich burgerlijke partij

Ook het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen stelde zich burgerlijke partij in de zaak. Omdat “grensoverschrijdend gedrag op het werk een ernstige problematiek is in onze samenleving”, verklaart adjunct-directrice Liesbet Stevens.

“Het is een problematiek waar mensen die ermee geconfronteerd zijn meestal niet over durven spreken. Omdat er schaamte mee gemoeid is maar vooral ook omdat het vaak gaat om een machtsverhouding. Ook denkt men nog te snel dat psychische intimidatie en grensoverschrijdend gedrag niet zo schadelijk is.”

Stevens wijst erop dat stalking strafbaar is en het langdurige, ernstige gevolgen kan hebben voor slachtoffers. De Pauw heeft altijd volgehouden dat hij niets strafbaars deed en hoopt via het proces zijn onschuld aan te tonen.

De correctionele rechtbank van Mechelen houdt op donderdag 14 januari om 13 uur de inleidingszitting. Wij volgende zaak op en schetsen voor u, in aanloop van het proces de standpunten van de diverse procespartijen.   

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

2 gedachten over “Bart De Pauw: meedogenloze stalker zonder schuldbesef of slachtoffer van misbegrepen flirtgedrag?”

  1. ‘De negen vrouwen van De Pauw.’ Heeft die man een gezond appetijt zeg… of is het de zoveelste heruitgave van het oude verhaal van ‘het tje’. Lijk hun oer-moeder Eva, komen dames met hun appeltje leuren. Als Adam er durft in bijten, wordt hij met alle zonden van Israël beladen. Bijt hij niet, dan is het ook niet goed.

  2. Zelf hield hij steeds vol dat hij niets strafbaars deed en vroeg zelf om een proces (texto).
    Bart heeft wel een probleem, negen vrouwen die menen dat hij wel iets strafbaars gepleegd heeft. Aartsmoeilijk om in gegeven omstandigheden je maagdelijkheid te bewijzen. In de VSA treft de belaagde partij in onderhavige omstandigheden een minnelijke schikking om een procesgang te vermijden. Het gebrek aan schuldbesef over een deviant gedrag kan vragen doen rijzen over de toerekeningsvatbaarheid van de verdachte. En dan is het woord aan de psychiaters en therapeuten. Wordt vervolgd op de rechtbank.

Plaats een reactie

Delen