Defensie niet betrokken in gerechtelijk onderzoek naar Avrox

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). Foto: Photonews

Uncategorized

Amper een op drie Belgen haalt ‘gratis’ stoffen mondmasker op

Kristof Luypaert

Van de 15 miljoen stoffen mondmaskers die het ministerie van Defensie vorig jaar heeft aangekocht om uit te delen aan de bevolking, zijn er 10 miljoen nog niet uitgedeeld. Dat antwoordde minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) vandaag op vragen in de Kamer.

Defensie kocht vorig jaar in totaal voor bijna 40 miljoen euro stoffen mondmaskers aan. Die zou de bevolking kunnen afhalen bij de apothekers. Vandaag blijkt dat bij de apothekers intussen nog zowat 3 miljoen mondmaskers ongebruikt liggen. Dat verrassende antwoord gaf minister Dedonder op vragen van Kamerleden Michael Freilich (N-VA), Steven Creyelman (Vlaams Belang) en Guillaume Defossé (Ecolo).

In de kazerne in Peutie liggen er bovendien ook nog eens 7 miljoen stuks. Volgens Dedonder bekijkt defensie met de verschillende overheden van het land waar er nog nood is aan mondmaskers. “Ik ben ervan overtuigd dat ze nog steeds bijdragen aan de strijd tegen de pandemie”, zei ze. Defensie bestelde de mondmaskers in april vorig jaar op vraag van de toenmalige regering. Het grootste deel besteld defensie bij het Luxemburgse Avrox, voor een bedrag van 37,5 miljoen euro exclusief btw. Maar die maatschappij leverde met vertraging. Drie miljoen andere maskers kwamen van bij het Gentse Tweeds & Cotton, dat wel op tijd leverde. Dedonder benadrukte woensdag nog eens dat Avrox 5,5 miljoen euro aan verwijlinteresten betaald heeft voor die vertraging.

Kamerlid Michael Freilich (N-VA) confronteert Minister van Defensie Dedonder (PS) met een tegenstrijdige verklaring van haar voorganger Philippe Goffin (MR)

Nog voor miljoenen euro’s mondmaskers bij apothekers en in legerstock

Onder meer Michael Freilich stelde enkele vragen aan minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) omtrent het Avrox-mondmaskers dossier.

Vooraleer Avrox de mondmaskers mocht leveren, moest het bedrijf een referentie kunnen aantonen. Minister Goffin verklaarde in mei vorig jaar in het parlement dat die er was, en dat het om een levering ging “aan een andere staat”. Maar Dedonder verklaarde vandaag in de kamer dat het ging om een “firma uit Mauritius”. Uit onderzoek bleek immers dat het helemaal niet ging om een levering aan “een ander land”, maar aan een mysterieuze vennootschap in Mauritius. Die vennootschap, zo bleek onder meer uit onderzoek van HLN, blijkt nauwe banden te hebben met de bestuurders van Avrox. In de Kamer vroeg Freilich aan Dedonder of Goffin zich dan “vergist” had? Een duidelijk antwoord kwam daar niet op.

Een tweede vraag ging over het exacte bedrag dat is betaald voor de mondmaskers. Goffin liet eerst weten dat het aanbestedingsbudget 39,75 miljoen euro betrof. Maar eigenlijk moest dat 37,5 miljoen euro zijn. Nu blijkt dat amper een op drie van de mondmaskers uiteindelijk verdeeld zijn geweest dat er miljoenen euro’s belastinggeld liggen te bestoffen bij apothekers of in de legerstock. Freilich liet dan ook niet na de minister te herinneren dat hij van bij aanvang pleitte om de private sector en de markt te laten spelen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen