CD&V over referentieregio's: "Somers handelt als een keizer-koster"

Foto: Photo News. CD&V over referentieregio's: "Somers handelt als een keizer-koster"

Uncategorized

CD&V over referentieregio’s: “Somers handelt als een keizer-koster”

Pieter Van Berkel

De Vlaamse meerderheidspartijen CD&V en Open Vld zijn het niet met elkaar eens over de plannen van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) om Vlaanderen op te delen in dertien referentieregio’s. Dat schrijft De Standaard.

De plannen werden in oktober uit de doeken gedaan en zouden neerkomen op de grootste interne Vlaamse staatshervorming ooit. Bedoeling is om alle Vlaamse gemeenten onder te brengen in dertien zogenaamde referentieregio’s. De bedoeling is om op die manier bestuurlijke versnippering tegen te gaan en lokale samenwerkingen tussen intercommunales, politiezones en hulpverleningszones te stroomlijnen.

De provinciegouverneurs van Oost-Vlaanderen en Antwerpen reageerden onlangs al afwijzend op de plannen. Volgens oppositiepartij Groen zijn de referentieregio’s niets meer dan een compromis tussen de regeringspartijen die provincies willen afschaffen en zij die dit niveau willen behouden – met name CD&V.

“Somers handelt als een keizer-koster”

Die laatste partij uit nu ook openlijk kritiek op de plannen van coalitiepartner Somers. “Ik ben voor regiovorming”, zegt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V) in De Standaard. “Het klopt dat gemeenten vandaag in een kluwen van samenwerkingsverbanden verwikkeld zitten. Maar Somers handelt in dit dossier als een keizer-koster. Als hij het echt meent dat hij de regio’s van onderen uit wil opbouwen, dan houdt hij rekening met onze opmerkingen. Wat nu gebeurt is schijnparticipatie.”

De West-Vlaming is niet opgezet met het plan om zijn provincie op te delen in drie regio’s. Volgens Warnez handelt Somers te veel vanuit een Antwerpse situatie en otnkent hij op die manier de West-Vlaamse identiteit. Warnez wil dat heel West-Vlaanderen als één regio beschouwd wordt. De hele provincie Limburg is in de plannen van Somers bijvoorbeeld al één regio.

Bij Open Vld zegt men “verbaasd” te zijn over de kritiek. “Somers doet eerst een voorstel van indeling, daarna vraagt hij de burgemeesters om advies”, reageert Vlaams Parlementslid Tom Ongena (Open Vld). “Dat is de aanpak die afgesproken werd binnen de schoot van de Vlaamse regering. De adviezen zijn intussen binnen en op basis daarvan zal nu een nieuw voorstel opgemaakt en besproken worden. Dit bestempelen als ‘keizer-koster’-aanpak is de wereld op zijn kop: er is geen dictaat van bovenaf, maar net veel ruimte voor inspraak.” Het voorstel om van West-Vlaanderen één regio te maken noemt hij een doorzichtige poging om het provinciale niveau opnieuw te versterken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen