Advocaat van elektricien die partij cocaïne moest uithalen vraagt en krijgt straf met uitstel maar zit nu zelf in cel

Foto: LinkedIn. Sahil M. /Illustratie cocaïne. Advocaat van elektricien die partij cocaïne moest uithalen vraagt en krijgt straf met uitstel maar zit nu zelf in cel

Uncategorized

Advocaat van elektricien die partij cocaïne moest uithalen bekomt straf met uitstel maar zit intussen zelf in cel

Kristof Luypaert

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft elektricien Paul M. (36) veroordeeld tot veertig maanden cel met uitstel en 8.000 euro boete, waarvan slechts 2.000 euro effectief. De dertiger, die werkzaam was in de Antwerpse haven stond terecht omdat hij een partij cocaïne uit een koelcontainer had gehaald. Opmerkelijk: zijn advocaat was Sahil M., één van de twee Antwerpse advocaten die zelf is opgepakt tijdens de gerechtelijke operatie Sky ECC.

Paul M. deed elektriciteitswerken op kaai 1742. Op 18 mei 2020 was op camerabeelden te zien hoe hij twee keer de containerterminal was opgereden en naar een koelcontainer was gegaan. De douane trof later in een van de koelcompartimenten negen pakken cocaïne aan. In een ander compartiment vonden ze nog eens twintig pakken, goed voor 34 kilo cocaïne in totaal. Aan een verkoopprijs van ongeveer 40 euro per gram had die partij cocaïne een straatwaarde van ruim 1,3 miljoen euro.

Paul M. verklaarde dat hij in februari via Facebook benaderd is door iemand die behoorlijk veel over hem wist. De persoon wist waar hij woonde en werkte, welke shiften hij deed, hoe oud zijn zoon was, enzovoort. Eerst hield hij de boot zo lang mogelijk af, maar in mei voerde men de druk op.

Gewapende jonge Marokkaan in Porsche Cayenne

Terwijl hij zijn hond uitliet, stopte een Porsche Cayenne naast hem. Een jonge gewapende Marokkaan, stapte uit en gaf hem een gsm. Hij kreeg de opdracht om een partij cocaïne uit een koelcontainer te halen. De man droeg ook een vuurwapen.

Paul M. gaf toe dat hij de terminal was opgereden, maar durfde de drugs niet uit de container te halen, naar eigen zeggen omdat hij zich bekeken voelde. Toen hij dat aan zijn opdrachtgever meldde, kreeg hij een bericht met de boodschap: “You do it, or you don’t go home”.

Hij ondernam een tweede poging, maar had toen zoveel schrik gekregen dat hij meteen naar huis was gereden. De procureur meende dat hij wél drugs uit de container had gehaald, omdat er in het ene compartiment slechts negen pakken zaten, terwijl er in het andere nog twintig staken. Paul M. ontkende dat echter met klem. De dertiger zat 2,5 maand in voorhechtenis. Zijn advocaat, die tijdens de gerechtelijke actie rond SKY ECC zelf is opgepakt, had bij de rechtbank gepleit voor een straf met uitstel. Die kreeg zijn cliënt donderdag ook van de rechter.

Openbaar ministerie vorderde nochtans 4 jaar cel en 32.000 euro boete

De dertigjarige elektricien verscheen eind januari een eerste keer voor de rechtbank. Hij beweerde door drugscriminelen onder druk te zijn gezet om een partij cocaïne uit een koelcontainer te halen. Het openbaar ministerie vorderde initieel nochtans een erg zware straf voor Paul M: 4 jaar cel en 32.000 euro boete.

Tijdens de eerste zitting bepleitte advocaat Sahil M. een milde straf. “Hij heeft 2,5 maanden in voorhechtenis gezeten. Stuur hem niet terug naar de gevangenis, maar geef hem een straf met uitstel.” De advocaat werd op zijn wenken bediend. Zijn cliënt ontsnapt aan een effectieve gevangenisstraf en in plaats van de gevorderde boete van 32.000 euro moet Paul M. slechts 2.000 euro effectief betalen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen