Illustratief. Foto Shutterstock

Illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Islamitische groeperingen sturen klachtenbrief naar de Europese Commissie: “Islamofobie van regering Macron aanklagen”

Niels Geerinck

Vijfentwintig islamitische organisaties vanuit heel Europa hebben een brief gestuurd naar de Europese Commissie. In de brief klagen ze de islamofobie van de Franse regering aan. Onder de ondertekenaars bevindt zich een omstreden collectief uit het Verenigd-Koninkrijk.

De auteurs richten de brief rechtstreeks aan de voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von Der Leyen. Ze willen dat zij actie onderneemt tegen de Franse president Emmanuel Macron en de Franse regering. Zo klagen ze de acties die Macron de laatste maanden nam tegen tal van islamitische groepen in Frankrijk aan.

Volgens de ondertekenaars schendt de Macron-regering al enige tijd de Europese Grondwet. Zo heeft de Franse regering getracht om tal van islamitische organisaties een charter te laten ondertekenen. Volgens het collectief zou hij de onthoofding van de Franse leerkracht door een vluchteling hebben misbruikt. “De coalitie vraagt ​​aandacht voor de situatie in Frankrijk, waar de Franse regering de moord op Samuel Paty heeft uitgebuit vanwege haar eigen racistische, discriminerende en islamofobe agenda”, zo staat te lezen in de brief.

https://twitter.com/ZihniOzdil/status/1370117135381434374?s=20

Mogelijks banden met jihadistische bewegingen

De brief werd ondertekend door CAGE, een organisatie die banden zou hebben met jihadistische milieus. In 2016 sprak CAGE bestuurslid en voormalig Guantanamo Bay-gevangene Moazzam Begg voor een Londense menigte waar sprekers opriepen tot een islamitisch kalifaat. Het evenement werd ook bijgewoond door de groepering Hizb ut-Tahrir, die onlangs werd verdacht van het rekruteren in Zweden.

Zihni Özdil een historicus en voormalig GroenLinks Tweede Kamerlid, beweerde dat alle ondertekenaars van de brief ook banden hadden met de islamitische Moslimbroederschap en zei: “Deze brief is obsceen en beledigend”, aldus Özdil in een reactie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen