Uncategorized

Repressie door leger Myanmar internationaal veroordeeld

Wannes Neukermans

De Europese Unie en de Verenigde staten veroordelen de onderdrukking van protesten tegen de staatsgreep in Myanmar. EU-topman Joseph Borrell spreekt van “onaanvaardbaar geweld van het leger tegen haar eigen volk”. De EU dringt er bij de militaire leiders op aan af te stappen van dit gewelddadige regime.

Op 1 februari pleegde het leger een staatsgreep, nadat militaire leiders beweerden dat de democratisch verkozen Aung San Suu Kyi stembusfraude had gepleegd. Internationale waarnemers vonder daar nochtans geen aanwijzingen voor. De militaire opperbevelhebber, generaal Min Aung Hlaing, nam de leiding over.

Onmiddellijk na de staatsgreep ontstonden er protesten om Aung San Suu, nobelprijswinnares en immens populair in Myanmar, te steunen. Die protesten waren in het begin zeer hoopvol, soms zelfs ludiek. Maar in maart verhardde de sfeer in Myanmar en werden de optredens van politie en militairen tegen demonstranten steeds gewelddadiger.

EU en VS overwegen sancties

Afgelopen zaterdag “vierde” het leger de dag van de strijdkrachten, een nationale feestdag in Myanmar. Tijdens protesten tegen dat leger werden meer dan honderd mensen gedood. Zeven daarvan waren kinderen. Josep Borrell, Hoge EU-vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken vindt het onaanvaardbaar dat de militaire macht zich tegen haar eigen bevolking keert. Ook betreurde Borrell het dat de feestdag vervelde tot ‘een dag van horror en schaamte’.

Volgens de Hoge EU-vertegenwoordiger zal de EU er alles aan doen om het geweld te doen stoppen. Samen met haar partners zal de EU een politiek proces op gang krijgen, en alle instrumenten, ook sancties, gebruiken tegen het militaire regime.

Ook de Amerikaanse president Joe Biden veroordeelt de repressie, en vermeldde dat de VS ook sancties overwegen om het geweld te doen stoppen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen