Dertien Brusselse gemeenten starten 2024 zonder begroting: “Gemeenten kunnen het financieel én bestuurlijk niet meer aan”

Mathias Vanden Borre tijdens de Brusselse gemeenteraad. Belga

Uncategorized

Minister van Jeugd Dalle ontgoocheld na Overlegcomité: “Steeds strenger voor kinderen en jongeren”

Anton Schelfaut

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) reageert ontgoocheld op de beslissing van het Overlegcomité. Er wordt volgens hem onvoldoende rekening gehouden met de moeilijke situatie waarin de jeugd zich bevindt.

Het Overlegcomité besloot vrijdag onder meer dat de jeugdkampen in de paasvakantie beperkt blijven tot tien deelnemers en dat er geen sprake kan zijn van overnachtingen. “Ondanks alle inspanningen, ondanks alle sterke resultaten en ondanks vele noodkreten, worden we sinds oktober steeds strenger voor kinderen en jongeren. Dat wringt”, schrijft Benjamin Dalle op Facebook.

“Kinderen en jongeren zijn onze toekomst en hebben vaak niet de mogelijkheid om hun stem krachtig te laten weerklinken”, aldus Dalle. “Nochtans hebben ze het bijzonder moeilijk. Daar wordt onvoldoende rekening mee gehouden. Het mentale welzijn en het perspectief van onze kinderen en jongeren moet opnieuw hoger op de agenda. Niet enkel in woorden, ook in daden.”

Perspectief

Volgens de minister is er ook te weinig perspectief. “De georganiseerde buitenschoolse activiteiten zijn vaak nog de laatste plaats waar ze hun zorgen even kunnen vergeten. Zeker voor kwetsbare kinderen en jongeren is het jeugdwerk essentieel.”

Verder hekelt Dalle dat de beslissingen vroeger samen met het jeugdwerk werden genomen, maar nu van bovenaf worden opgelegd. “Deze gang van zaken is niet voor herhaling vatbaar. Ik hoop dat we in de toekomst opnieuw samen beslissingen kunnen nemen, in afstemming met de jeugdsector en in nauw overleg, ook met het oog op de zomer.”

“Kinderen en jongeren moeten op de eerste rij staan als er wordt versoepeld”, besluit hij. “Ondertussen zullen we de situatie nauw opvolgen en waar nodig ondersteuning bieden. Ondanks deze ontgoocheling ben ik ervan overtuigd dat we hier samen doorkomen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen