Politie pakt 15 jongeren op voor gewelddiefstal: ouders dienen klacht in

Foto: Politie aan Korenmarkt Gent. Politie pakt 15 jongeren op voor gewelddiefstal: ouders dienen klacht in

Uncategorized

Politie pakt 15 jongeren op voor gewelddiefstal: ouders dienen klacht in

Wim De Smet

De Gentse politie heeft vrijdagavond een groepje van 15 jongeren opgepakt dat eerder die avond een 17-jarig meisje en een 18-jarige jongen had beroofd. De ouders van enkele minderjarige daders klagen nu de politie aan omdat de jongeren naakt zijn gefouilleerd.

De feiten gebeurden op vrijdag 12 maart aan de Korenlei in hartje Gent. Om 22.54 uur liep bij de politie een melding binnen over een diefstal met geweld door een groep van 15 jongeren. “Een getuige verklaarde dat de jongeren zich hadden verzameld rond hun slachtoffers, een 17-jarige meisje en een 18-jarige jongen”, meldt het parket. “Terwijl de slachtoffers op de grond lagen, zijn ze door het groepje geschopt, aldus een getuige. De jongen heeft daarbij een hoofdwonde opgelopen. De twee slachtoffers hadden medische verzorging nodig.”

De daders gingen aan de haal met een handtas en sloegen op de vlucht. De politie trok op zoek naar de jongeren en kon na een korte achtervolging drie verdachten oppakken in de Zwarte Zustersstraat. Even verderop is een groepje van 12 jongeren gevat. Alle verdachten zijn meegenomen naar het commissariaat. Van de 15 jongeren bleken er 10 minderjarig te zijn. “Na verhoor mochten alle verdachten beschikken”, zegt het parket. “De minderjarigen worden opgevolgd door de jeugdparketten. Er wordt onderzocht wat het precieze aandeel is van de verschillende verdachten met betrekking tot de feiten. Het onderzoek loopt.”

Nacht in de cel

De ouders van enkele minderjarigen dienden intussen een klacht in bij het comité P. Volgens hen is de politie over de schreef gegaan. Zo klagen ze aan dat de jongeren een naaktfouille moesten ondergaan en dat ze een nacht in de cel moesten doorbrengen. Volgens het parket zijn er geen aanwijzingen dat de politie niet correct zou gehandeld hebben. Ook korpschef Filip Rasschaert laat weten dat zijn mensen volgens de regels hebben gewerkt. “We beseffen zeer goed dat minderjarigen opsluiten bij ons beter kan vermeden worden en dat sinds de Salduz-wet de termijnen veel te lang zijn. Maar we doen wat we moeten doen om de maatschappij te beschermen en om aan waarheidsvinding te doen. En we doen dat binnen de regels en mogelijkheden die er zijn.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim De Smet (°1970, Asse) was meer dan 20 jaar dienst als journalist bij Het Laatste Nieuws. Hij is altijd op zoek naar nieuws.

3 gedachten over “Politie pakt 15 jongeren op voor gewelddiefstal: ouders dienen klacht in”

  1. Die minderjarigen zijn een stel krapuul!! En die ouders erbij!
    Dat ze maar naar Comité-P stappen. Ze zullen zien dat ze ongelijk krijgen!
    De maatschappij dient beschermd te worden tegen zulk gespuis!

Plaats een reactie

Delen