Islamitische Staat schakelt topman van de Taliban uit met een bomaanslag

Twitter - @TheDeadDistrict

Uncategorized

Taliban en VS beloven afspraken regering-Trump na te leven

Simon Segers

In Qatar heeft de Amerikaanse afgezant, Zalmay Khalilzad, samen met de Amerikaanse, militaire bevelhebber in Afghanistan gesproken met de Taliban. De extremistische beweging bevestigt dat ze zich wil houden aan de afspraken die het afgelopen jaar zijn gemaakt.

De Taliban boden terreurorganisatie Al Qaida logistieke steun tijdens de voorbereidingen van de aanslagen van ‘9/11’. Bush maakte Afghanistan al snel een doelwit van zijn oorlog tegen terreur. Tot op heden is er een permanente Amerikaanse, militaire aanwezigheid in Afghanistan. In november vorig jaar, ondertussen bijna 20 jaar later, kondigde toenmalig president Donald Trump aan de troepenmacht in Afghanistan te willen terugschroeven. Trump beloofde iedere soldaat weg te halen als gegarandeerd werd dat het land nooit meer de thuishaven zal zijn van terreurorganisaties die de VS viseren.

Vredesonderhandelingen

Een woordvoerder van de Taliban verklaart dat vredesonderhandelingen aan de gang zijn met verschillende Afghaanse partijen, waaronder de regering in Kabul. Khalilzad opperde de idee om een conferentie te houden waar zowel de Afghaanse regering als de leiders van de Taliban worden uitgenodigd. In 2001 vond een gelijkaardige conferentie plaats in Bonn om een leider voor Afghanistan aan te duiden. De Taliban waren toen niet uitgenodigd. Indien dergelijke conferentie nu wel gerealiseerd wordt zou dit een mijlpaal kunnen betekenen in de onderhandelingen.

De top van het Amerikaanse leger vindt echter niet dat de Taliban voldoende inspanningen heeft gedaan om een reductie van de troepenmacht te rechtvaardigen. De huidige deal eist niet dat de banden met Al Qaida dienen te worden gebroken. Voorlopig zijn er weinig gevechten tussen Amerikaanse troepen en de Taliban. Het is op dit moment nog niet duidelijk of de regering-Biden de resterende 2.500 troepen spoedig zal weghalen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen